Și-au pus viața în pericol din cauza instalațiilor electrice improvizate!

Instalațiile defecte și echipamentele electrice improvizate au provocat 192 de incendii  în Moldova, în primele zece luni ale anului. Aproximativ unul din şase incendii din totalul celor  produse au avut aceste cauze, în perioada ianuarie - octombrie a.c.

În cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea  E.ON  Distribuţie România au fost înregistrate, în primele 10 luni ale anului, 192 de incendii cauzate de utilizarea defectuoasă sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).  Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Bacău (50), urmat de judeţele Suceava (38), Neamţ (35), Iaşi (33), Vaslui (20), Botoşani (16).

Este foarte important ca toţi utilizatorii de energie electrică să acorde atenţie permanentă atât modului de funcţionare a instalaţiilor, cât şi a receptoarelor electrice, mai  ales odată cu venirea sezonului rece când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice.

Pentru majoritatea locuinţelor, dimensionarea instalaţiilor în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). De aceea, la achiziţionarea unor receptoare electrice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea  pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.

Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.

Proiectarea, execuţia sau modificarea instalaţiilor electrice trebuie realizate de specialişti autorizaţi pentru astfel de activităţi.  
Meşterii de ocazie implică riscuri vitale, ce nu trebuie să fie asumate de nimeni sub motivul unor costuri mai mici, deoarece incendiile distrug bunuri materiale, locuinţe, şi chiar vieţile celor dragi.

Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate. 

Aspecte pe care le considerăm minore pot genera incidente cu urmări deosebit de grave, de multe ori cu efecte ireversibile. Este preferabilă o abordare preventivă, bazată pe informare prealabilă, prin identificarea din timp a potenţialelor cauze de producere a unor incidente şi eliminarea acestora,  a declarat Mihaela Ciocan Covaliu, director general adjunct al E.ON Distribuţie România. 

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. Contactele slăbite, comutatoarele, prizele sau tablourile electrice uzate pot duce la incendii, la pagube materiale, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...