Sfatul dermatologului: Examineaza in permanenta alunitele si culoarea lor

Aluniţele sunt formaţiuni pigmentare de culori, forme şi mărimi variate, care apar la naştere sau în decursul vieţii.

Pentru a evita transformarea acestora într-un melanom malign, un tip de cancer al pielii de o agresivitate foarte crescută, este indicat să examinăm periodic aluniţele, acordând atenţie unor semne uşor de depistat la o privire atentă.

Semnele care trebuie să ne alerteze şi să ne trimită la medicul dermatolog sunt reunite, pentru a fi mai uşor memorate, în sistemul ABCDE.

Asimetria. Dacă aluniţa este asimetrică, atunci este cazul să ne îngrijorăm.

Bordura. Dacă marginile aluniţei sunt neregulate, imprecis delimitate, zdrenţuite sau şterse, e momentul să mergem la un dermatolog.

Culoarea. Dacă aluniţa prezintă pe suprafaţă mai multe culori amestecate, atunci poate fi vorba despre un cancer al pielii.

Dimensiunile. Dacă diametrul aluniţei depăşeşte 6 mm sau creşte în dimensiuni, atunci este periculoasă.

Elevaţia. Trebuie să fim atenţi dacă aluniţa prezintă pe suprafaţă mici noduli reliefaţi.

Contrar părerii populare că dacă “se umblă la o aluniţă, aceasta se va maligniza, realitatea e alta: odată cu intervenţia, riscul de cancer se reduce la zero.

Intervenţia chirurgicală poate fi realizată de medicul dermatolog sau de chirurgul plastician. După scoatere, aluniţa este de obicei trimisă laboratorului de anatomopatologie spre examinare şi precizarea cu certitudine a naturii acesteia.

Folosiţi cremă de protecţie şi iarna!

Un factor important care predispune la cancerizarea aluniţelor este expunerea la razele ultraviolete. Aceasta poate surveni atât vara, cât şi pe parcursul iernii.

Iarna, razele soarelui pot fi foarte intense, mai ales în cazul celor care practică sporturi de sezon, pentru că se reflectă pe suprafaţa zăpezii, dublând cantitatea care ajunge la nivelul pielii. Astfel, crema fotoprotectoare, atât de necesară pe timpul verii, este deosebit de utilă şi iarna!

Aluniţele trebuie excizate în următoarele cazuri

Aluniţe traumatizate, care au sângerat sau care au fost rupte.

Aluniţe greu accesibile autoexaminării. Observarea în timp a aluniţelor de către pacient reduce considerabil riscul malignizării prin surprinderea precoce a semnelor de transformare.

Nevii situaţi în zonele expuse traumatismelor (aluniţele de sub centură, sub bretelele sutienului, aluniţele din pielea capului care pot fi traumatizate la tuns sau la pieptănat).

Nevii situaţi pe mucoasa orală sau genitală.

Nevii subunghiali sau cei situaţi la marginea unghiilor.
 

sanatate.bzi.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiile de vegetație uscată iau amploare în județul Botoșani: Adăpost de animale și hectare mistuite de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:10

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. &Ic...

Vicepremierul Anastasiu, mesaj pentru bugetarii care vor fi concediați: ”Numai cine nu dorește nu muncește!”

astăzi, 09:58

Vicepremierul Dragoș Anastasiu afirmă că al doilea pachet fiscal pregătit și anunțat deja de prim-ministrul Ilie Bolojan, care va fi gata în două săptămâni, va cuprinde concedieri...

Angajăm Reprezentant Comercial!

astăzi, 09:42

Căutăm o persoană motivată, cu bune abilități de comunicare, negociere și persuasiune, orientare către client și atitudine pro-activă. Descrierea jobului: -consolidează și menține r...