Serviciul de Probaţiune: "Nu a existat nicio situaţie în care munca neremunerată să nu fi fost executată integral"

Serviciul de Probaţiune: "Nu a existat nicio situaţie în care munca neremunerată să nu fi fost executată integral"
În replică la declaraţiile lui Eugen Ţurcanu, directorul DSPSA, Serviciul de Probaţiune Botoşani a ţinut să aducă mai multe lămuriri chestiunii ce priveşte munca în folosul comunităţii.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului, există mai multe categorii de persoane care pot fi obligate la prestarea de muncă în folosul comunităţi: persoanele care au comis contravenţii şi persoanele care au comis infracţiuni.

"Serviciul de Probaţiune are atribuţii doar în ceea ce priveşte a doua categorie de persoane menţionate mai sus, respectiv cele condamnate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cele faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, precum şi persoanele cărora li s-a înlocuit amenda penală cu munca neremunerată în folosul comunităţii. Conform legislaţiei în vigoare, după evaluarea iniţială a persoanei sancţionate penal, consilierul de probaţiune decide în care din cele două instituţii din comunitate stabilite în hotărârea judecătorească urmează a fi executată obligaţia de prestare a muncii neremunerate în folosul comunităţii", explică reprezentanţii Serviciului.

"Din totalul sentinţelor penale care aveau stabilite de către instanţa de judecată, printre altele, şi această obligaţie şi care au fost puse în executare de către Serviciul de Probaţiune Botoşani la nivelul întregului judeţ, nu a existat nicio situaţie în care munca neremunerată să nu fi fost executată integral în termenul stabilit de lege. Această obligaţie nu se prescrie iar numărul total al orelor de muncă neremunerată nu poate fi contabilizat de nicio altă instituţie de pe raza judeţului Botoşani, exceptând Serviciul de Probaţiune Botoşani", adaugă aceştia.

Referitor la persoanele sancţionate contravenţional, competenţa şi, implicit, responsabilitatea în ceea ce priveşte asigurarea executării integrale a acestei obligaţii, revine primăriilor şi altor instituţii prevăzute de lege, nicidecum Serviciului de Probaţiune, după cum spun reprezentanţii acestuia.

"Regretăm implicarea serviciului nostru într-o astfel de neînţelegere, dar, totodată, sperăm că prezentul demers a fost util pentru înţelegerea corectă a situaţiei de fapt. Pentru evitarea, pe viitor, a unor situaţii aşa cum este cea în cauză, Serviciul de Probaţiune Botoşani îşi manifestă disponibilitatea de a clarifica posibilele confuzii şi de a oferi suport în lămurirea eventualelor neclarităţi legislative, înainte ca erorile să fie remise opiniei publice ca fiind informaţii certe", se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

Citiţi şi:
Munca în folosul comunității, doar pe hârtie la Botoșani!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu la o gospodărie din apropierea Mănăstirii cu un albastru unic în lume!

astăzi, 15:40
190

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15:00, la o gospodărie din localitatea Voroneț. Pompierii suceveni intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului.Momentan se manifestă la o cas...

Tânăr prins beat la volan în Sâmbăta Mare, polițiștii au întocmit dosar penal!

astăzi, 15:23
61

În cursul zilei de sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus d...

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
104

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...