Seicul Dubaiului: Investiti inteligent! Guvernele sa bage bani in educatie si cercetare

Conducatorul Dubaiului, seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, crede ca strategiile guvernelor actuale sunt depasite, daca ne raportam la era dezvoltarii rapide in care abia am intrat.

Spre deosebire de marile companii ale lumii, guvernele nu sunt indeajuns de inovative, argumenteaza seicul Mohammed, unul dintre cei mai apreciati lideri ai lumii arabe, intr-un editorial publicat in Project Syndicate, preluat de Business24.ro.

Socul viitorului

Fata de acum 40 de ani, lumea s-a schimbat radical, opineaza monarhul Dubaiului. La mijlocul anilor '70, peste 80% din activele companiilor prezente in indexul Standard & Poor's 500 constau in bunuri tangibile.

Acum, raportul s-a inversat si 80% din valoarea companiilor din acelasi index consta in pregatirea si abilitatile angajatilor si in proprietatea intelectuala integrata in produsele acestor firme.

Guvernele ar trebui, de asemenea, sa-si schimbe strategia investitionala acordand mai multa atentie educatiei si cercetarii.
Un studiu al Departamentului de Munca din cadrul guvernului american a aratat ca 65% dintre elevii din scoala primara vor ajunge sa lucreze in industrii care nici nu exista in clipa de fata.

Alt studiu, efectuat la Universitatea Oxford, demonstreaza ca 47% din meseriile existente in acest moment in nomenclator risca sa dispara, pe masura ce automatizarea castiga tot mai mult teren.

Miza nu se rezuma doar la pregatirea noilor generatii pentru acest soc al viitorului, ci si la transformarea economiilor nationale in instrumente competitive atat pe piata din prezent, cat si pe cea a viitorului.

Solutia este una simpla si consta in stimularea creativitatii copiilor nostri, oferindu-le instrumentele analitice si comunicative care sa le canalizeze atentia spre capetele productive ale intregului proces educational, crede seicul Mohammed.

Pasi spre viitor

Nu mai este un secret ca Statele Unite si Europa aloca anual o suma cumulata de peste 250 de miliarde de dolari din fonduri publice pentru cercetare si dezvoltare, pentru a-si asigura suprematia in domeniu.

Urmand acelasi model, state precum Singapore, Malaezia sau Coreea de Sud au facut pasi spre viitor schimband politica investitionala a guvernelor prin retragerea unor parti importante din sumele alocate proiectelor din domeniul infrastructurii, pe care le-au dirijat catre investitiile in infrastructura "soft", necesara pentru a ridica si sustine o economie a cunoasterii.
La fel, guvernul britanic acorda, in ultima vreme, o mai mare importanta achizitiilor de produse intangibile, decat altor bunuri.

Oferte atractive

Companiile cel mai bine adaptate mediului concurential stiu ca trebuie sa mentina un standard ridicat in ceea ce priveste o cultura corporatista inovativa si un mediu atractiv la locul de munca.

In acelasi fel, statele care sunt preocupate de problema inovatiei tehnologice au puterea de a crea o adevarata cultura a creativitatii la nivel national.

Odata ce aceasta prinde radacini, oamenii se simt inspirati sa-si dezvolte ideile si sa-si urmareasca visele marete. Este unul dintre modurile prin care guvernele se pot asigura ca inovatia preia controlul si ramane acolo.

Competitia pentru atragerea creierelor cele mai inzestrate este normala in aceasta era a mobilitatii globale. Pe paliere diferite, companiile si statele lanseaza oferte atractive pentru racolarea talentelor la nivel mondial.

In orasele globale se prefigureaza deja un mediu propice stimularii creativitatii talentelor inovatoare, in timp ce la nivel national guvernele asigura un cadru social similar.

Pentru guvernele nationale, inovatia trebuie sa fie o chestiune existentiala. Numai cei care sustin acest proces vor putea sa schimbe lumea, pentru ca reprezinta state care nu vor imbatrani niciodata, crede conducatorul Dubaiului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități în aer liber de informare și educare preventivă în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”!

astăzi, 15:35

În fiecare an, Ziua Protecției Civile din România este sărbătorită pe 28 februarie. Pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgență și Inspectoratul Genera...

ISU Botoșani recrutează: 300 de locuri disponibile pentru tinerii care vor să devină pompieri!

astăzi, 15:10

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor  care își doresc să urmeze cursurile Școlii de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești....

O profesoară originară din Botoșani a plecat la Ceruri

astăzi, 14:35

Profesoara Aristina Darie, născută în Botoșani, care a activat mulți ani la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, a plecat la Ceruri pe 24 februarie. Aristina Darie a...