România È™i-a pierdut cea mai mare parte populaÈ›iei active în urma procesului de migraÈ›ie, iar unul din motivele invocate de români este nivelul de salarizare mult prea mic în comparaÈ›ie cu costurile vieÈ›ii, la care se adaugă lipsa totală de alternative: românii se simt în È›ara lor ca un hamster care aleargă pe o roată a sărăciei È™i lipsei de oportunități, care nu se mai opreÈ™te.
Săptămâna trecută a apărut o lucrare remarcabilă intitulată „Chestiunea productivității - Controverse È™i clarificări”, elaborată de către Ștefan Guga (Syndex), cu sprijinul fundaÈ›iei germane, de orientare social-democrată Fredrich Ebert Stiftung.
Lucrarea este remarcabilă din cel puÈ›in două puncte de vedere: pe de o parte, pentru că este prima analiză făcută publică a productivității salariaÈ›ilor din România È™i, pe de altă parte, pentru că vine să clarifice chestiunea determinării salariilor foarte mici din È›ara noastră de o productivitate la fel de mică.
Datele au fost făcute de Realitateafinanciară.net.
Analiza pleacă de la prejudecata transformată în axiomă că la noi salariile trebuie să fie extrem de mici, deoarece avem o productivitate extrem de mică.
Din capul locului, trebuie remarcat ineditul unor informaÈ›ii, cum ar fi, de exemplu, productivitatea muncii pentru salariaÈ›ii din supermarket-urile din România. Este, totuÈ™i, uluitor cât de mare este diferenÈ›a de productivitate dintre Lidl È™i kaufland (17 000, respectiv 155 000 lei/salariat) È™i Cora (35 000 lei/salariat).
La fel de inedit este faptul că valoarea adăugată/salariat în cazul Ford È™i Dacia a ajuns să fie cam aceeaÈ™i, după mulÈ›i ani de performanță superioară la Craiova.
Ajungem, încet-încet È™i la indicatorii comparativi care plasează România în contextul Uniunii Europene. Iată că, dacă productivitatea orară realizată de către un salariat din È›ara noastră este de 14,4 euro/oră, această valoare, exprimată la paritatea puterii de cumpărare (PPS) ajunge la peste 25 de euro/oră.
Un alt tablou comparativ important este cel legat de ponderea salariaÈ›ilor în populaÈ›ia ocupată: cu 77%, depășim doar Grecia dar suntem mult sub media Uniunii (85%) È™i departe de Polonia (80%) È™i Ungaria (90%).
Cât priveÈ™te productivitatea în valori absolute, sub noi avem, într-adevăr, doar pe bulgari: avem o productivitate nominală de trei ori mai mică decât media Uniunii, iar dacă am calcula totul în preÈ›uri comparabile, metodologia PPS, în urma noastră ar veni, pe lângă Bulgaria, Grecia È™i Letonia.
Ajungem È™i la cuiul lui Pepelea: ponderea salariilor în PIB în România È™i în contextul Uniunii Europene - la noi este 38%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii!
În plus, costul mediu al unei ore de salariu este la noi de 27% din media UE iar, datorită acestui nivel scăzut, România are cea mai ridicată productivitate ajustată la salarii din întreaga Uniune Europeană. În plus, dacă salariile în România ar creÈ™te cu o treime abia atunci se va atinge media Uniunii Europene a productivității ajustate la salarii.