Secrete pentru a găti cei mai buni mucenici, iată rețeta

Se apropie ziua de 9 martie, in care gospodinele coc mucenici, delicioase bucati de aluat, rasucit in forma de 8, unse din belsug cu miere si presarate cu nuca macinata.

Pentru 20-24 de bucati:

-1 kg de faina
-600 ml apa
-100 g zahar
-arome: coaja de lamaie, portocala, vanilie
-100 g ulei
-2 oua daca nu e post
-2 pliculete de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata

Faina se cerne de 2 ori inainte si pentru a elimina corpurile straine, dar mai ales pentru aerisirea fainii (primul truc).

Drojdia se amesteca intr-un castronel cu o lingurita de apa calduta si 1 lingura de faina si apoi se lasa deoparte sa creasca (al doilea truc).

Peste faina se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie si portocala, sarea, maiaua crescuta, ouale, daca e de dulce, si 600 ml de apa calduta.

Se amesteca totul si apoi se adauga uleiul, cate putin, framantand usor. Se framanta pana cand se termina uleiul. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga putina apa calduta, cat sa fie un aluat potrivit de moale.

Cuptorul se incalzeste foarte putin, doar cat sa fie caldut inauntru, apoi se stinge. Se baga ligheanul cu aluat in cuptor, sa stea la cald si se inchide usa cuptorului. In felul acesta, aluatul va creste foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent (al treilea truc).

Dupa 30-40 de minute, verificati aluatul. Rupeti aluatul in 20-24 de bucati egale si apoi, ungeti masa cu ulei si presarati si cu putina faina si intindeti fitile, le uniti, apoi formati cifra 8.

Se pot face simplu, dintr-un singur snur, sau impletiti, din snur dublu. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 de minute sa creasca. Se ung cu miere amestecata cu apa sau cu sirop de zahar si se coc la foc potrivit cam 25 de minute. Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa+ arome si se fierb) si se presara cu nuca (alune,migdale) prajita si macinata.

pofta-buna.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care trăiește între cer și ape: ”A fost o responsabilitate enormă!”

astăzi, 11:29

Aviația navală românească a revenit în forță, iar Grupul 256 Elicoptere din subordinea Comandamentului Flotei ”Viceamiral Vasile Urseanu” este un exemplu clar al...

Se caută medici psihiatri pentru bolnavii din Botoșani, vacante sunt și posturi de asistenți medicali!

astăzi, 11:13

Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani anunță scoaterea la concurs a unor posturi vacante de medici. Este vorba despre un medic specialist cu normă întreagă pe specialit...

Giannis Anestis este noul portar al FC Botoșani!

astăzi, 10:48

Născut pe 9 martie 1991, având 1.98 m și 90 Kg, Giannis Anestis este noul jucător al FC Botoșani, acesta semnând un contract valabil pe un an cu drept de prelungire pentru încă ...