Se cere scoaterea de pe piaţă a sării iodate. Află de ce e periculoasă!

Se cere scoaterea de pe piaţă a sării iodate. Află de ce e periculoasă!
În anul 2002, Guvernul român a dat o lege unică în lume, prin care obliga populaţia să consume sare iodată, o lege unică în lume. "Nimeni nu şi-a permis să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul".

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) solicită eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate din magazine. Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare ‘iodată’ decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populația adultă a țării noastre- precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.

Studiul privind calitatea sării face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Hrană sănătoasă, o investiție pe termen lung în sănătatea noastră". Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

În procesul industrial de iodare a sării se folosesc următoarele substanțe chimice: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, ferocianură de potasiu.

S-au analizat 25 de produse şi s-au identificat 6 tipuri de substanțe și aditivi alimentari, după cum urmează: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu și ferocianură de potasiu.

"Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentația noastră într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002. Sarea iodată ar trebui să fie excepția și nu regula. Majoritatea covârșitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor — dreptul de a alege — solicităm eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate din micile și marile structuri comerciale", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România.

Guvernul baga cancerul in tiroida romanilor

În anul 2002, după cum spunea în urmă cu câţiva ani şi medicul Pavel Chirilă, Guvernul român a dat o lege unică în lume, prin care obliga populaţia să consume sare iodată, o lege unică în lume. "Nimeni nu şi-a permis să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul".

"În lume au fost 3 experimente cu iodarea sării, într-un cătun, într-o şcoală şi o provincie din Australia. Experimentul consta în: au făcut analize şi au văzut că au crescut cancerul, hipertiroidia, au crescut alergiile la iod, deci o catastrofă. Hotararea de Guvern s-a dat, dupa cateva saptamani am publicat un articol, am scris despre cele 3 experimente, si am primit un telefon de la Politia sanitara din minister. Dumneata obisnuiesti des sa vobesti impotriva Guvernului? Obisnuiesc, am raspuns. O sa-ti iau dreptul de a vorbi in public. Era, saraca, ori naiva ori nu era in toate facultatile, pentru ca nu poti pune pumnul in piept. M-am dus la ea, pentru ca m-a chemat, am incercat sa ii prezint studiile. Ea a incercat sa ma contrazica, dar nu cu argumente stiintifice... ci in genul: Ministerul Sanatatii este preocupat.... La un moment dat am zis: eu nu inteleg nimic din ce spui dumneata, dumneata nu intelegi nimic din ce spun eu. Sotia mea, medic cercetator alergolog, a lucrat ani la rand in acest domeniu si are o alergie la iod. Era sa faca soc anafilactic dupa ce a fost data cu iod la o infectie. Sotia mea va acumula mai mult iod in organism in urma hotararii de Guvern. Daca face un soc anafilactic, indiferent ca moare sau nu, eu vin si te strang de gat. Acum ai inteles?, i-am spus. Da, dar stati linistit, o sa dam o noua hotarare de Guvern, prin care pregatim si sare normala, la farmacie, cu reteta. Doamna, farmaciile, de cand au aparut, vand medicamente, nu alimente", povestea în urmă cu câţiva ani, într-o conferinţă susţinută la Botoşani, medicul Pavel Chirilă.

In 2006, medicul Chirilă a refacut statistica si a constatat ca bolile de tiroida in România au crescut, cancerul de tiroida s-a dublat, alergiile au crescut de vreo 3 ori, iar hipotiroidia, pentru care de fapt se luase masura, a ramas nechimbata. "Am publicat din nou aceste rezultate. Chiar a doua zi, am rugat ziaristul sa faca pagina mare, cu titlul: Guvernul baga cancerul in tiroida romanilor. Poporul roman nu a rectionat deloc, nici macar un telefon nu a primit ziaristul, ca a crecut de doua ori cancerul! Ministerul Sanatatii nu a reactionat, nu au fost agresivi, ci indiferenti. Guvernul a fost singurul care a reactionat: a dat o noua hotarare de Guvern, prin care a dublat cantitatea de iod in sare! Apoi, a mai revenit cu o masura, prin care dadeau voie si magazinelor naturiste sa vanda sare fara iod", mai spunea medicul Pavel Chirilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
93

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
204

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...