Scrisoare deschisă către cetățenii județului Botoșani

Scrisoare deschisă către cetățenii județului Botoșani
Consiliul Județean Botoșani implementează proiectul "Sistem integrat de management al deșeurilor în Județul Botoșani, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu" (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate", care se derulează pe o perioadă de 57 de luni cu finalizare la data de 21.08.2015, având valoarea totală de 143.068.697 lei fără TVA.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului în Judeţul Botoşani, prin îmbunătăţirea serviciului de gestionare a deşeurilor şi reducerea numărului de depozite neconforme existente, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene. Partenerii Consiliului Județean Botoșani in realizarea obiectivelor si implementarea cu succes a proiectului sunt cele 78 de primării din intregul județ.

În Municipiul Botoșani sunt prevăzute a se amplasa un număr de aproximativ 150 puncte de colectare cu 4 sau 6 containere, dintre care 3 pentru colectare selectivă (plastic și metal; hârtie și carton; sticlă). Astfel locuitorii orașului, atât cei care stau la case, cât și cei care stau la bloc vor avea la dispoziție mijloacele necesare pentru a colecta selectiv. Deșeurile vor fi ridicate pe categorii, de către operatorii de salubritate, prelucrate în noul centru de management al deșeurilor din Stăuceni și apoi reciclate. Drept urmare, doar deșeurile menajere care nu se pot recicla vor fi depozitate la rampa de gunoi, reducându-se considerabil impactul negativ asupra mediului.

În efortul identificării amplasamentelor punctelor de colectare, Primăria Municipiului Botoșani a întâmpinat greutăți în a selecta cele mai bune locații și în cele mai multe situații s-a ținut cont de sugestiile cetățenilor, deși platformele se amplasează pe domeniul public.

Stimați cetățeni, vă solicităm înțelegere și sprijin cu această ocazie pentru că aceste investiții sunt în beneficiul tuturor. Încă de la aderarea în Uniunea Europeană, România ca țară și noi, ca locuitorii ai ei, ne-am asumat niște obligații, iar una dintre ele este să protejăm mediul și să reciclăm deșeurile. Prin urmare, reciclarea deșeurilor nu este o opțiune, ci o obligație a tuturor pentru o viață civilizată!

Autoritățile locale au în primul rând obligația să pună la dispoziția populației mijloacele necesare să facă acest lucru, respectiv containere separate și un serviciu de salubritate modern care să garanteze prelucrarea diferențiată a deșeurilor și reciclarea lor. Acest proiect este o investiție majoră în acest sens și soluționează problema deșeurilor la nivelul întregului județ. Finanțarea din fonduri de la Uniunea Europeană este un sprijin uriaș fără de care aceste investiții nu ar fi fost posibile.

Proiecte similare se regăsesc funcționale și în alte orașe din toate regiunile țării, în multe dintre acestea existând puncte de colectare a deșeurilor la fiecare bloc sau la fiecare scară, acestea fiind bine îngrijite de locatari. În Botoșani există puține puncte de colectare a deșeurilor, fiind greu accesibile pentru unii cetățeni. Dacă nu se schimbă aceste condiții, e greu să realizăm colectarea selectivă a deșeurilor. Punctele existente deja sunt foarte mari și cu cât numărul de persoane care le utilizează este mai mare, cu atât se respect mai puțin regulile. Soluția propusă prin proiect este să existe cât mai multe puncte de colectare pentru ca dumneavoastră să aveți la dispoziție cât mai aproape de locuință containere separate, etichetate corespunzător și îngrijite.  

Suntem optimiști în ceea ce privește reușita acestui proiect, sperăm că și dumneavoastră, în calitate de cetățeni ai județului veți înțelege importanța protecției mediului și veți dori să faceți fiecare un mic efort pentru asta. Producem cu toții cantități uriașe de gunoi și nu putem să ne prefacem că acesta nu există. Dacă până acum s-a tolerat situația existentă din cauza lipsei de fonduri, de azi, de când avem la dispoziție investițiile acestui proiect, vom plăti amenzi considerabile dacă nu ne conformăm. 
  
Sprijiniți Consiliul Județean Botoșani pentru a trăi civilizat într-un mediu curat!


(Apelul lansat de CJ vine dupa ce mai multi botosaneni s-au declarat nemultumiti de amplasarea platformeor de gunoi in cartiere, motiv pentru care Primaria a anuntat ca va suspenda pentru cateva zile amplasarea acestor platforme si se va analiza o reamplasare a lor)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
47

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
82

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
243

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...