Scrisoare deschisă către cetățenii județului Botoșani

Consiliul Județean Botoșani implementează proiectul "Sistem integrat de management al deșeurilor în Județul Botoșani, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu" (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate", care se derulează pe o perioadă de 57 de luni cu finalizare la data de 21.08.2015, având valoarea totală de 143.068.697 lei fără TVA.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului în Judeţul Botoşani, prin îmbunătăţirea serviciului de gestionare a deşeurilor şi reducerea numărului de depozite neconforme existente, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene. Partenerii Consiliului Județean Botoșani in realizarea obiectivelor si implementarea cu succes a proiectului sunt cele 78 de primării din intregul județ.

În Municipiul Botoșani sunt prevăzute a se amplasa un număr de aproximativ 150 puncte de colectare cu 4 sau 6 containere, dintre care 3 pentru colectare selectivă (plastic și metal; hârtie și carton; sticlă). Astfel locuitorii orașului, atât cei care stau la case, cât și cei care stau la bloc vor avea la dispoziție mijloacele necesare pentru a colecta selectiv. Deșeurile vor fi ridicate pe categorii, de către operatorii de salubritate, prelucrate în noul centru de management al deșeurilor din Stăuceni și apoi reciclate. Drept urmare, doar deșeurile menajere care nu se pot recicla vor fi depozitate la rampa de gunoi, reducându-se considerabil impactul negativ asupra mediului.

În efortul identificării amplasamentelor punctelor de colectare, Primăria Municipiului Botoșani a întâmpinat greutăți în a selecta cele mai bune locații și în cele mai multe situații s-a ținut cont de sugestiile cetățenilor, deși platformele se amplasează pe domeniul public.

Stimați cetățeni, vă solicităm înțelegere și sprijin cu această ocazie pentru că aceste investiții sunt în beneficiul tuturor. Încă de la aderarea în Uniunea Europeană, România ca țară și noi, ca locuitorii ai ei, ne-am asumat niște obligații, iar una dintre ele este să protejăm mediul și să reciclăm deșeurile. Prin urmare, reciclarea deșeurilor nu este o opțiune, ci o obligație a tuturor pentru o viață civilizată!

Autoritățile locale au în primul rând obligația să pună la dispoziția populației mijloacele necesare să facă acest lucru, respectiv containere separate și un serviciu de salubritate modern care să garanteze prelucrarea diferențiată a deșeurilor și reciclarea lor. Acest proiect este o investiție majoră în acest sens și soluționează problema deșeurilor la nivelul întregului județ. Finanțarea din fonduri de la Uniunea Europeană este un sprijin uriaș fără de care aceste investiții nu ar fi fost posibile.

Proiecte similare se regăsesc funcționale și în alte orașe din toate regiunile țării, în multe dintre acestea existând puncte de colectare a deșeurilor la fiecare bloc sau la fiecare scară, acestea fiind bine îngrijite de locatari. În Botoșani există puține puncte de colectare a deșeurilor, fiind greu accesibile pentru unii cetățeni. Dacă nu se schimbă aceste condiții, e greu să realizăm colectarea selectivă a deșeurilor. Punctele existente deja sunt foarte mari și cu cât numărul de persoane care le utilizează este mai mare, cu atât se respect mai puțin regulile. Soluția propusă prin proiect este să existe cât mai multe puncte de colectare pentru ca dumneavoastră să aveți la dispoziție cât mai aproape de locuință containere separate, etichetate corespunzător și îngrijite.  

Suntem optimiști în ceea ce privește reușita acestui proiect, sperăm că și dumneavoastră, în calitate de cetățeni ai județului veți înțelege importanța protecției mediului și veți dori să faceți fiecare un mic efort pentru asta. Producem cu toții cantități uriașe de gunoi și nu putem să ne prefacem că acesta nu există. Dacă până acum s-a tolerat situația existentă din cauza lipsei de fonduri, de azi, de când avem la dispoziție investițiile acestui proiect, vom plăti amenzi considerabile dacă nu ne conformăm. 
  
Sprijiniți Consiliul Județean Botoșani pentru a trăi civilizat într-un mediu curat!


(Apelul lansat de CJ vine dupa ce mai multi botosaneni s-au declarat nemultumiti de amplasarea platformeor de gunoi in cartiere, motiv pentru care Primaria a anuntat ca va suspenda pentru cateva zile amplasarea acestor platforme si se va analiza o reamplasare a lor)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții într-o comună din Botoșani, țigări de contrabandă confiscate!

astăzi, 15:20

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoan...

PSD Botoșani: Valeriu Iftime – tratează județul ca pe propria moșie

astăzi, 15:00

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rez...

Botoșăneni uniți în credință și cu speranță pentru ploaie. „Când pământul nu mai poate, omul se roagă”

astăzi, 14:21

Fără irigații, dar cu sufletele pline, la Broscăuți credincioșii au cerut ploaie de la Dumnezeu. Într-un Botoșani tot mai afectat de secetă, unde pământul crapă, iar speranțe...