În ședința ordinară aferentă lunii septembrie, Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, i-a solicitat primarului Cosmin Andrei o situație publică cu situația din fiecare școală în care se desfășoară lucrări de reabilitare.
Eugen Țurcanu spune că oamenii merită să știe în ce stadiu sunt lucrările și când se vor putea întoarce în băncile școlilor renovate.
„V-am rugat în ședința precedentă să ieșiți public cu un grafic sau un mesaj public în care să explicați în termeni concreți în cât timp se termină de reparat școlile și unde. Ca fiecare să își facă un plan de mobilitate personală. Am așteptat luna asta să văd ce se întâmplă, ați spus că ieșiți public, că faceți conferință de presă. Dați măcar un document oamenilor să îi liniștim, merită lucrul acesta, nu este ceva complicat”, a declarat Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani.
Ce spune primarul Cosmin Andrei
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, informează că cele mai avansate lucrări în momentul de față sunt la Școala nr. 7, unde a fost dat deja în folosință primul corp de clădire, lucrându-se și la cel de-al doilea.
Marea majoritate a lucrărilor de reabilitare în școli au fost demarate în primăvara acestui an, iar perioada contractuală de finalizare a lucrărilor este de 12 luni de zile. De aceea, cei mai mulți elevi s-ar putea întoarce în băncile lor abia în primăvara anului viitor.
O situație problematică a fost și la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, acolo unde copiii nu au avut unde să învețe în primele două săptămâni de școală și au desfășurat activități în cadrul programelor „Școala Altfel” și „Școala Verde”.
După cele două săptămâni în care au derulat activități extrașcolare, elevii au fost relocați în trei unități de învățământ diferite, învățând în două schimburi.
„Am dat în folosință primul corp de la Școala 7. Lucrăm la al doilea, iar în cel mai scurt timp posibil se vor întoarce copiii și vor învăța și în corpul A de la Școala nr. 7. La Colegiul Național „Mihai Eminescu”, de asemenea, terminăm corpul B, internatul și copiii vor putea să învețe acolo”, a declarat primarul Cosmin Andrei în ședința ordinară aferentă lunii septembrie.
Edilul șef al municipiului reședință de județ spune că unii constructori au lucrat în ritm accelerat, iar alții nu. Din acest motiv lucrările se finalizează în perioade diferite, dar și pentru că situațiile găsite la fața locului sunt diferite.
„Pentru celelalte nu am termene atât de scurte pe care să le pot avansa. Toate contractele sunt semnate pentru un an de zile. Unii dintre constructori, cum sunt aceștia doi, au devansat lucrările astfel încât copiii să se poată întoarce mai repede în școli. Altele sunt mai întârziate față de așteptările noastre, dar sunt în interiorul termenului asumat de 12 luni de zile pentru efectuarea lucrărilor”, a adăugat Cosmin Andrei.
„Nu mai pot invoca acest argument care era folosit și ca o scuză de unii constructori”
Cosmin Andrei arată faptul că problemele cu situațiile de plată au fost rezolvate, dar, cu toate acestea, unii constructori s-au folosit de acest argument ca o scuză să nu înainteze lucrările.
„Au fost ceva probleme cu situațiile de plată, dar s-a rezolvat, au primit banii. Nu mai pot invoca acest argument care era folosit și ca o scuză de unii constructori, dar monitorizăm această situație”, a adăugat Cosmin Andrei.
Cele mai întârziate lucrări sunt la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani.
„Sunt și lucrări care nu avansează într-un ritm accelerat, cum sunt cele de la Liceul Pedagogic și Liceul de Artă. Nu putem nici rezilia sau constrânge constructorul pentru că ei au la dispoziție 12 luni”, a completat primarul municipiului Botoșani.
La nivelul municipiului Botoșani se desfășoară lucrări de reabilitare în 14 școli. Acestea sunt Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul de Artă „Ștefan Luchian” + Atelier, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială nr. 7, Școala Gimnazială nr. 10, Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială nr. 12, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială „Elena Rareș” + Sala de sport, Grădinița nr. 15, Grădinița nr. 19, Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” și Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” din Botoșani.
Citește și An școlar de sacrificiu pentru mii de elevi din Botoșani. Ce soluții au găsit șefii din educație!