Scandal intre Deutsche Welle si Vocea Rusiei - "Colonia" Romania, marul discordiei

Comentariile legate de independenta Romaniei fata de Bruxelles incing spiritele intre Vocea Rusiei si Deutsche Welle.

Marul discordiei il reprezinta un editorial aparut, initial, in Revista 22, intitulat Este Romania o "colonie"?.

Pornind de la materialul semnat de Andrei Cornea, Deutsche Welle continua ideea de Colonia Romania intr-un nou material.

 "Va ajunge Romania realmente sa fie condusa integral de la pupitrul unui parlament absolutist, dotat cu o majoritate apta sa schimbe constitutia, agreata si alcatuita dupa bunul plac al Vocii Rusiei si al Antenei 3? Cat de rapid se va transforma tara intr-o republica bananiera? Cat de grabnic se va desavarsi opera de destructurare a statului de drept romanesc initiata in timpul puciului parlamentar din vara acestui an?", se arata in textul de pe DW.

 In replica, Vocea Rusiei publica un alt text, in care autorul Alin Mandrusescu apreciaza ca articolul din Deutsche Welle "ar fi fost foarte amuzant daca nu ar constitui totodata un semnal trist al decaderii calitatii deontologice a acestei institutii de media".

 "Preluand cu exactitate acuzatiile aduse de Traian Basescu cu cateva luni in urma, Deutsche Welle a dat dovada pe un talent deosebit in privinta elaborarii unei teorii a conspiratiei referitoare la postul nostru de radio. Judecand dupa temerile exprimate de autorii acestei `analize` ei par a fi convinsi ca proiectul noii constitutii va fi avizat de Vocea Rusiei si Antena3 si, mai mult, va fi alcatuit dupa parametrii specificati de aceste institutii media.

Probabil, reproducerea acuzatiilor politicianiste si lipsite de orice suport logic reflecta anumite frustrari resimtite atat de cei care simt ca nu mai sunt unicii jucatori influenti in spatiul informational romanesc, cat si de cei care le dau ordine", scrie Mandrusescu.

Vocea Rusiei acuza: DW sufera de invidie

 In continuarea materialului, jurnalistul de la Vocea Rusiei ii acuza pe jurnalistii germani ca ar "suferi de invidie".

"Propaganda vestica isi pierde din credibilitate, iar Vocea Rusiei, avand la dispozitie un singur site in limba romana si neavand emisie in Romania, a reusit sa atraga atentia publicului. Este firesc ca acest succes sa fie ca un os in gat pentru care s-au obisnuit sa lucreze in Romania ca intr-un laborator propagandistic ferit de interferente.

 Vocea Rusiei are posibilitatea si dorinta de a aborda subiecte ce sunt interzise sau incomode pentru presa vestica. Insasi faptul ca Deutsche Welle si o serie intreaga de publicatii `autohtone` sunt fortate sa ia in discutie subiectul colonizarii Romaniei este un testament al succesului acestei abordari. Jurnalistica facuta conform sloganului `tot ce face Vestul este perfect!` si `presa din Vest este obiectiva prin definitie!` a incetat sa produca efectele propagandistice scontate si este firesc ca aceasta situatie sa provoace frustrari si rabufniri nervoase", continua Mandrusescu.

 Conform acestuia, cheia succesului este simpla: "abordarea subiectelor care dor, lovirea in puncte nevralgice, identificarea ideilor in care interesul cititorului se intersecteaza cu interesul jurnalistului".

"Cei care critica Vocea Rusiei actioneaza dupa modelele preluate din manualele de propaganda si refuza sa abordeze subiectele din punct de vedere faptic sau argumentativ, preferand sa lanseze atacuri emotionale si sa conteste insasi dreptul jurnalistilor si al cititorilor sa aiba pareri neconforme cu `linia partidului` trasata de functionarii PPE", apreciaza Valentin Mandrasescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vacanța elevilor din februarie 2025 durează 7 zile. Când începe și când se termină, în funcție de județ!!

astăzi, 09:41

În luna februarie 2025, elevii din România vor beneficia de o săptămână de vacanță, dar perioada acestora nu va fi uniformă la nivel național. Fiecare inspectorat județean a ...

Cum a reușit o botoșăneancă să dezvolte o afacere de succes în Londra: „Am plecat de acasă doar cu o mașină de cusut”!

astăzi, 09:10

O româncă stabilită în Anglia, Ana Afloarei, a reușit să dezvolte o afacere de succes în Londra. Croitoreasă de meserie, moldoveanca are propriul ei atelier, unde coase costume ...

Cine sunt cetățenii care nu sunt obligați de instituțiile fiscale să plătească contribuția la sănătate!

astăzi, 08:50

Potrivit ANAF, aceste categorii sunt definite în modificările aduse actelor normative la Legea nr.95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, precum și în Codul fiscal. ...