Scandal in Senat - ONG-urile minoritatilor primesc 83 de milioane de lei pentru activitati de recreere

Scandal in Senat - ONG-urile minoritatilor primesc 83 de milioane de lei pentru activitati de recreere
Senatorul PDL Marius Pascan spune ca, intr-un "an de criza pentru toti", 19 organizatii ale minoritatilor nationale din Parlament primesc de la buget peste 83 de milioane de lei pentru activitati culturale, religioase si de recreere, UDMR beneficiind de 18 milioane de lei.

Senatorul PDL de Mures Marius Pascan a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca minoritatile din Parlament isi impart in mod "inexplicabil" o suma totala de 83 de milioane de lei in acest an, in care "e criza pentru toti".

"Pentru acest an s-au alocat 83 de milioane de lei pentru diverse ONG-uri, organizatii reprezentand minoritatile. Este revoltator si ar trebui sa ne dea de gandit. Nu stim cum sunt justificate. De pilda, cei de la UDMR primesc vreo 18 milioane de lei, pentru ca sunt uniune, pe de o parte. De cealalta parte, ca partid. Acum, comparativ, daca-i luam ca partid, cu alocarile care se dau partidelor, imaginati-va de pilda ca PSD, cel mai mare partid din Romania la ora actuala, a primit 6,2 milioane de lei in acest an, adica de aproape trei ori mai putin decat UDMR", a spus Pascan.

Senatorul a sustinut ca nimeni nu a putut sa indice in mod public cum se cheltuiesc acesti bani si de ce sunt facute "discriminari intre minoritari", in sensul ca sumele, raportate la numarul de persoane dintr-o minoritate, variaza intre 15-20 de lei pana la peste 300 de lei "pe cap de minoritar".

Potrivit datelor puse la dispozitie de senator, 19 organizatii neguvernamentale apartinand minoritatilor nationale din Parlament primesc anul acesta de la buget peste 83 de milioane de lei pentru activitati culturale, religioase si de recreere.

Astfel, UDMR, cea mai importanta organizatie apartinand minoritatilor nationale din Parlament, beneficiaza in acest an de peste 18 milioane de lei de la bugetul de stat, conform datelor oferite de Secretariatul General al Guvernului (SGG), la o populatie de 1,2 milioane de etnici maghiari, potrivit ultimului recensamant. Suma alocata pentru UDMR depaseste cu mult bugetul alocat pentru toate partidele parlamentare din 2012.

Pe locul al doilea se afla Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa", care primeste in acest an 11,7 milioane de lei. Asociatia este reprezentata de deputatul Nicolae Paun, care reprezinta oficial aproximativ 620.000 de etnici romi, conform ultimului recensamant.

Pascan a adaugat ca, urmand acelasi principiu, si minoritatea romaneasca din Harghita si Covasna ar trebui sa beneficieze de fonduri de sustinere din partea statului.

"In ce balanta sunt pusi oamenii acestia si de ce cantaresc, din punctul de vedere al banilor, diferit? Pe de alta parte, intreb retoric de ce minoritatea romana din Harghita si Covasna nu beneficiaza, la fel, de sume, in aceeasi maniera? (...) De ce sa nu primeasca, pe acelasi sistem? Este o minoritate in Harghita si Covasna, nu are resurse, nu are fonduri pentru a desfasura manifestari publice, sa zicem, similare celor pe care, cu acesti bani, le pot organiza celelalte minoritati. Deci mi se pare absolut firesc ca si minoritatea romaneasca din Harghita si Covasna - nu ne ascundem dupa degete, este o minoritate - sa beneficieze de fonduri de sustinere din partea statului, dupa acelasi principiu, daca vorbim de principii", a spus Pascan.

El a sustinut ca este pur si simplu "o realitate" faptul ca romanii din Harghita si Covasna reprezinta o minoritate in propria tara.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
201

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
99

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
109

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...