Sistemul de pensii, în colaps. Bătrânii, fără bani în 20 de ani

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că populaţia României s-a micşorat cu 1,56 milioane de locuitori, în 2011, comparativ cu recensământul din 2002, situaţie care are numeroase implicaţii economice, cea mai mare dintre ele fiind colapsul sistemului de pensii în viitorul apropiat.
 
"Lipsa strategiei pe termen lung şi a unei gândiri pe un orizont mai mare decât un ciclu electoral au dus întotdeauna la politici slabe ale statului român în legătură cu încurajarea natalităţii şi combaterea scăderii populaţiei. Toate guvernele care au condus România în ultimii 23 de ani şi care nu s-au adresat în mod direct acestei probleme au diminuat indirect potenţialul de creştere a economiei româneşti pe termen lung", spun experţii, conform ziarulromanesc.com.
 
Dacă nu se face nimic în acest sens, cel mai grav efect va fi colapsul sistemului de pensii, care se va produce peste 20 de ani.
 
"Practic, el va deveni complet nesustenabil şi fie nu se vor mai plăti aceste indemnizaţii, fie ele vor fi acoperite din alte surse decât din colectarile de la populatia activa", avertizează sociologul Mircea Kivu.
 
Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea sa produc efecte economice majore: creşterea presiunii asupra bugetului de stat atât pe partea de cheltuieli cât şi pe cea de venituri, reducerea PIB-ului potenţial şi menţinerea dependentei de capitalurile străine.
 
Puţini salariaţi, mulţi pensionari

Aproximativ 24 de persoane de peste 65 de ani revin la o sută de persoane cu vârstă de muncă (15-64 de ani), în timp ce în 2002 erau 21 de persoane vârstnice la o sută de persoane cu vârstă de muncă.
 
În 1992, la o sută de persoane cu vârstă de muncă reveneau aproape 17 persoane în vârstă de 65 de ani şi peste, în 2002 - aproape 21 de persoane, în timp ce în 2011 raportul a ajuns la 24 de persoane vârstnice la o sută de persoane cu vârstă de muncă.
 
Totodată, numărul de persoane vârstnice care revin la o sută de persoane tinere (sub 15 ani) a crescut de la aproximativ 48 în 1992, la aproape 80 în 2002, pentru a ajunge la aproape 102 în 2011.
 
"Sarcina economică a populaţiei adulte, compusă din generaţiile mici născute în ultimii 20 de ani, va cunoaşte mai mult decât o dublare", a precizat INS.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...