SARACIE: Botosani, in topul judetelor cu restante mari la banci

SARACIE: Botosani, in topul judetelor cu restante mari la banci
Judeţul Botoşani se află pe locul 6 într-un top al judeţelor care înregistrează datorii la bănci, restanţele fiind în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a zonei.

Pe primul loc se află Ialomiţa, unde ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor acordate de bănci ajungea la 12,3% la sfârşitul lui august, în creştere cu un punct şi jumătate faţă de luna precedentă, scrie Ziarul Financiar. Şi în Bistriţa-Năsăud, Galaţi sau Suceava restanţele depăşeau 10% din soldul creditelor, în timp ce în Arad sau Botoşani întârzierile la plată se situau uşor sub acest prag. La nivel naţional, media este de 6,9%.



Datoriile persoanelor fizice au crescut pe măsură ce tot mai mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă pe fondul reducerii activităţii sau chiar închiderii unor firme.

Restanţele au accelerat foarte mult pe parcursul anului trecut pe fondul creşterii şomajului şi diminuării afacerilor agenţilor economici, în condiţiile în care s-a plecat de la o bază foarte joasă. În prima jumătate a anului, creşterea restanţelor se aplatizase pe fondul semnalelor pozitive din economie, dar acum bancherii se aşteaptă la un nou val de credite neperformante, din cauza măsurilor de austeritate adoptate de Guvern, care amână revenirea economiei până cel mai devreme anul viitor. Multe firme au rămas cu datorii prea mari după ce vânzările le-au scăzut şi nu mai pot face faţă cu plata ratelor, iar măsurile de tăieri de costuri se răsfrâng asupra salariaţilor lor, mai scrie Ziarul Financiar.

Clienţii care au luat credite în lei, în cea mai mare parte împrumuturi de mică valoare fără garanţii, au fost primii afectaţi de criză, astfel că soldul restanţelor pe acest segment a avansat rapid în prima parte a anului trecut, dar şi-a încetinit ritmul de creştere în ultimele luni.

În schimb, cei care s-au împrumutat în valută au continuat să se ţină de graficul de rambursare o perioadă mai lungă de timp după intrarea economiei în recesiune pentru a nu pierde garanţiile, dar în ultimele luni ritmul de creştere al întârzierilor la valută a început să accelereze.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
311

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
449

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
578

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...