Datorită compoziţiei lor – nutrimenţi, proteine, grăsimi, glucide şi aciditate –, mai multe alimente nu sunt compatibile.
Dacă se respectă regulile de compatibilitate, veţi avea o digestie bună, fără balonare, arsuri, reflux gastroesofagian sau alte probleme, explică prof. dr. Mencinicopschi.
Interzis proteine+carbohidraţi
"Nu se asociază proteinele (carne, peşte, ouă, brânză etc.) cu carbohidraţi (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri etc.) sau grăsimi (unt, şuncă, smântână etc.). În caz contrar, veţi avea o digestie dificilă, iar substanţele nutritive din alimente vor fi greu sau deloc absorbite. De asemenea, trebuie consumat un singur tip de mâncare concentrată la o masă", explică prof. dr. Mencinicopschi.
Nu asociaţi fructele cu dulciurile
"Întotdeauna, fructele se consumă pe stomacul gol, înainte cu 30 de minute de masă sau la două ore după masă pentru ca zahărul şi fructoza să nu se asocieze cu mâncarea şi să vă balonaţi. De asemenea, nu beţi apă în timpul mesei sau imediat după masă pentru că vă diluaţi sucurile gastrice, iar digestia va deveni dificilă", afirmă specialistul.
Dulciurile se mănâncă dimineaţa
Pentru că pot provoca dependenţă din cauza aportului de zahăr, este indicat să consumăm dulciurile dimineaţa, în intervalul 11.00 – 14.00 pentru ca, până la sfârşitul zilei, să avem timp să eliminăm surplusul caloric din organism.