SANATATE: Ce pot spune ochii despre sanatatea ta

SANATATE: Ce pot spune ochii despre sanatatea ta
Ochii nu numai ca sunt "oglinda sufletului", dar pot da si indicii despre starea de sanatate a cuiva - despre colesterol, boli de ficat sau diabet spre exemplu.

"Ochii sunt singura fereastra catre sanatate. Sunt singurul loc din corp unde putem privi, fara o interventie chirurgicala, si vedea vene, artere si nervi", declara oftalmologul Andrew Iwach, purtator de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie. Iar transparenta ochilor explica de ce boli comune ale acestora, cum ar fi glaucomul, cataracta, degenerescenta maculara, pot fi depistate din timp cu examinari oftalmologice regulate.

Potrivit Caring.com, iata cateva probleme de sanatate pe care le pot indica ochii.

1. Sprancene care dispar

Tiroida este o glanda mica, dar esentiala, care ajuta la reglarea metabolismului, iar hormonii tiroidieni se numara printre cei mai importanti in producerea parului. Daca treimea exterioara a sprancenelor - partea dinspre urechi - incepe sa dispara, acesta este un semn de tulburari tiroidiene, fie hipertiroidism (o hiperactivitate a glandei tiroide), fie hipotiroidism (o glanda tiroida subactiva).

Mai exact, sprancenele tind sa se subtieze odata cu varsta, insa, daca este vorba de o afectiune a tiroidei, pierderea parului sprancenelor este selectiva, pe portiuni, la treimea exterioara a lor.

De asemenea, parul cade si in alte zone de pe corp intr-o astfel de situatie, insa in zona sprancenelor este mai usor de observat. Totodata, si incaruntirea timpurie este un semn care indica probleme la glanda tiroida. Femeile sunt mai afectate decat barbatii, iar hipertiroidismul apare in special in jurul varstei de 20-30 de ani.

Ce sa faci: mergi la un dermatolog sau macar la medicul de familie in cazul in care te afli intr-o asemenea situatie si gandeste-te si daca ai remarcat alte schimbari la nivelul organismului, cum ar fi legate de greutate, energie, menstruatie, dispozitie sau piele, pentru a le spune doctorului.

2. Un urcior care nu se vindeca

In cele mai multe cazuri, o mica umflatura, adesea rosiatica, pe marginile pleoapelor, este un urcior, care ar trebui sa dispara in maximum trei luni. Daca nu se intampla acest lucru insa, sau reapare in acelasi loc, poate fi o forma rara de cancer - carcinom de glanda sebacee.

Un urcior dispare de obicei intr-o luna, insa carcinomul care imita urciorul nu dispare sau se resoarbe. In plus, un alt indiciu legat de carcinomul de glanda sebacee este pierderea genelor din jurul "urciorului".

Ce sa faci: mergi la un oftalmolog pentru a-ti face o biopsie.

3. Pete galbui si umflate pe pleoapa

Aceste pete, denumite stiintific Xanthelasma palpebra, sunt un indiciu al faptului ca poti avea un nivel ridicat de colesterol - ele sunt de fapt depozite de grasime. Unele persoane le confunda cu un urcior, insa de regula sunt mai multe, nu una singura, si sunt mici.

Ce sa faci: mergi la un medic generalist, oftalmolog sau dermatolog, care, de regula, poate pune un diagnostic dintr-o privire in aceasta situatie. Problema nu este de obicei serioasa in ceea ce priveste ochii si nu produce dureri ori tulburari de vedere.

4. Arsuri si usturimi la nivelul ochilor si vedere incetosata cand folosesti computerul

In acest caz este posibil sa folosesti foarte mult calculatorul. Neplacerile la nivelul ochilor sunt cauzate indeosebi de lipsa de contrast care exista la un ecran de computer, comparativ cu cerneala de pe hartie, si de prea mult timp petrecut in fata ecranului. In plus, ochii isi pot pierde capacitatea de lubrifiere, astfel ca apar iritare, uscaciune si vedere incetosata.

Iar problemele se inrautatesc dupa-amiaza si daca un ventilator sufla exact pe directia ochilor.

Ce sa faci: mareste contrastul ecranului (daca se mai poate) si investeste intr-o protectie pentru calculator sau intr-o pereche de ochelari cu protectie.

5. Pleoape inflamate

Blefarita - o inflamatie a pleoapelor, in special la marginile lor - poate avea mai multe cauze si apare mai frecvent la persoane care au matreata sau acnee rozacee. De asemenea, ochii pot fi iritati si pot aparea arsuri, lacrimare, uscaciune.

Ce sa faci: dupa ce ti-ai spalat bine mainile, aplica pe ochi o compresa umezita cu apa calda, pentru aproximativ cinci minute, si mergi si la un oftalmolog pentru a-ti prescrie un tratament.

6. O pata "oarba" cu luminite stralucitoare

Daca vezi asa ceva fara sa existe in realitate poti avea o migrena oculara, care poate fi insotita sau nu de durere de cap. Cauza unei astfel de probleme nu este inca cert cunoscuta, dar se crede ca ar fi vorba de schimbari in circulatia sangelui de la nivelul creierului.

Ce sa faci: intai, daca sofezi atunci cand apare aceasta tulburare de vedere, trage pe dreapta pana cand trece, iar apoi mergi la un specialist, fiind atent si daca ai alte simptome, cum ar fi febra, slabiciune musculara, dificultati de vorbire.

 

ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
305

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
340

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
282

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...