Sănătate: 7 metode sigure ca să scapi de balonare

Fiecare dintre noi s-a confruntat cu senzaţia neplacută de stomac umflat, care parcă stătea să explodeze. Iatâ câteva metode simple pe care dacă le vei aplica vei reuşi să scapi de disconfort.
 
Consumă lactate cu măsură

 
Evită consumul mare de lactate. Este posibil ca lactoza ingerată să nu fie digerată corespunzător, motiv pentru care simţi senzaţia de balonare. Este bine să eviţi lactatele pe bază de lapte integral şi brânzeturile grase. Preferabil este să optezi pentru iaurturi şi caşcaval.
 
Nu lua masa pe fugă!

 
În timp ce mănânci, nu te grăbi. Rezervă-ţi 15 minute pentru tine. Mestecă bine alimentele şi nu vorbi. În acest fel, nu vei inhala mai mult aer decât este necesar şi îţi vei uşura digestia. Evită să bei apă în timpul mesei. Cea mai recomandată variantă este la un interval de 30 de minute înainte sau după masă.
 
Spune "NU" băuturilor acidulate
 
Atât apa cât şi sucurile carbogazoase sunt total neindicate dacă suferi de balonare. Gazele acestora blochează tubul digestiv, provocând o dilatare a pereţilor stomacului şi a intestinelor, urmată de o senzaţie de umflare a abdomenului.
 
Evită guma de mestecat
 

Cu cât mesteci mai des gumă, cu atât va intra mai mult aer în tubul tău digestiv. De asemenea, guma conţine o cantitate însemnată de sorbitol, un îndulcitor artificial, care favorizează formarea gazelor şi senzaţia de balonare.
 
Păcăleşte stresul

 
S-a constatat că stările tensio-nate, anxietatea, neliniştea acţionează şi ele asupra tubului digestiv, făcându-l extrem de sensibil. Mai mult, poate provoca contracţii ale intestinelor, ce afectează eliminarea şi accentuează senzaţia de "plin". Poţi evita starea de stres prin diverse activităţi recreative: masaj, exerciţii fizice sau excursii în aer liber.
 
Mai puţină fructoză

 
Fructoza este un îndulcitor natural pe care îl putem consuma des în alimentaţia noastră zilnică. Totuşi, aceasta creşte predispoziţia de producere a gazelor şi poate da senzaţia de balonare. Mănâncă cu atenţie alimentele bogate în fructoză ca: miere, dulceaţă, ciocolată, sirop de fructe, gem şi stafidele. Fructele sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi, numai că meniul unei zile nu trebuie să conţină mai mult de două fructe.
 
Atenţie la alimentaţie!

 
Modul în care se digeră anumite alimente ca: fasolea, varza, năutul, prunele, smochinele, curmalele, sucul de mere sau de prune duce deseori la apariţia balonării. Iată de ce, pentru a evita balonarea, este indicat să le eviţi şi să alegi în locul lor legume precum mărarul, sparanghelul, lăptuca, fructe ca papaya, ananas, căpşuni, zmeură, pepene, kiwi, carnea roşie sau cea de pui, orezul brun, porumbul integral ori de secară.

unica.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine ar putea fi viitorul Papă, după moartea lui Francisc. Cei cinci cardinali favoriți să-i ia locul!

astăzi, 18:40

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Fra...

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

astăzi, 17:50

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

astăzi, 17:15

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...