SANATATE - 10 motive esentiale pentru a-ti controla alunitele chiar azi

SANATATE - 10 motive esentiale pentru a-ti controla alunitele chiar azi
Daca melanomul sau cancerul de piele erau singurele motive pentru care fugeai mancand pamantul la doctor la doctor...afla ca drumul dintre alunita si cancer este pavat cu cateva alte motive esentiale, la fel de importante si de luat in seama, pentru care drumul tau la cabinet ar trebui sa fie trasat cu mai multa precizie si siguranta. Nu mai sta pe ganduri, daca te incadrezi in macar 3 dintre cele 10, este cazul sa pui mana pe telefon si sa-ti suni dermatologul! E spre binele tau!

10 motive pentru care sa iti faci programare la dermatologie chiar acum:

1. Pentru ca pana si o singura alunita iti poate curma viata, pe cand un consult ti-o poate salva: Incidenta melanomului este in crestere, statistic numarul cazurilor de melanom se dubleza la fiecare 10 ani. "Melanomul, depistatin stadiu precoce, este curabil, in schimb, daca este depistat tarziu are prognosic prost(pacientii mor)", spune dna doctor Negreanu, de la CMU.

2. Pentru ca vine sezonul estival, iar soarele nu mai este demult cel mai bun prieten al pielii noastre, cel putin nu in toate momentele. Asa ca, inainte sa fugi la plaja, asigura-te ca esti sanatoasa si ca iti poti expune fara probleme intreg corpul razelor solare. Iata si cateva reguli simple de respectat:

- Expunerea intensiva si directa la soare trebuie evitata.
- Expunerea trebuie sa fie progresiva si in afara orelor 11-16.
- Utilizarea cremelor de fotoprotectie cu spectru larg (UVA si UVB) si cu factor de protectie corespunzator tipului de piele este necesara la toate expunerile solare (de la cele de cateva minute pana la cele in care desfasuram activitati indelungate sub razele soarelui). Produsele de protectie se aplica cu 30 de  minute inaintea expunerii la soare si se reaplica periodic la fiecare 2 ore.
- Este preferabil sa se stea la umbra, sub umbrela, dar sa se foloseasca masuri de protectie suplimentare deoarece umbrela nu asigura o protectie completa. Totodata norii constituie un filtru pentru o mica parte din razele UV, astfel se vor folosi produse de protectie si in zilele innorate.
- Se recomanda folosirea articolelor de imbracaminte: pantaloni, camasi cu maneca lunga, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.

3. Sau poate pentru ca te-a lovit in plenul constiintei o mustrare destul de furstranta, si anume aceea ca nu ai acordat de-a lungul timpului atentia cuvenita acestei probleme. Iata un motiv foarte bun pentru care sa te grabesti spre cabinetul medicului dermatolog: nu mi-am protejat pielea contra razelor UV aproape niciodata si nu am mai fost de ani buni sau poate niciodata la o testare a alunitelor,

4. Pentru ca esti femeie! Ti se pare ciudat sa fie asta un motiv, nu-i asa? Insa se pare ca femeile sunt mai predispuse la a face melanom, mai ales ca in afara sezonului estival, majoritatea femeilor apeleaza la solar (un mod de a expune alunitele unor radiatii cancerigene). Asadar, daca stii ca ai acest "viciu", cu atat mai mult ar trebui sa fii mai precauta cu alunitele de pe pielea ta.

5. Daca stii ca nu te-ai autoexaminat niciodata sau...deloc. Ai auzit prin diverse parti pasii pe care trebuie sa ii urmezi, dar niciodata nu ai avut "timp" sa faci asa ceva. Asadar, cu atat mai mult este cazul sa te programezi la emdic, pentru ca ai fost privata de accesul la modificarile alunitelor de pe corpul tau si la observatia atenta si constanta a lor. Este mai bine sa te pui la adapost de probleme printr-un control sigur. Totusi, pe viitor este cazul sa urmezi regula ABCDE. Iata ce modificari trebuie avute in vedere si care, aparute in perioade variabile de timp, impun o consultatie de specialitate la o clinica dermatologica.

A - asimetria - daca alunita este asimetrica si o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate;
B - bordura - daca marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
C – culoare - daca alunita prezinta la examinare culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
D – diametru - cand diametrul este mai mare de 6mm;
E – elevatie - cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.

In concluzie, modificarile suferite de banala alunita, in prezenta factorilor din mediul extern, ne pot pune viata in pericol. Aceasta situatie poate fi prevenita cu usurinta prin aplicarea criteriilor de evaluare ale regulii ABCED, chiar de catre pacient, precum si de vizitarea neintarziata la medicului specialist atunci cand modificarile nedorite isi fac simtita prezenta.

6. De asemenea trebuie consultat un medic dermatolog daca alunita sangereaza, supureaza, prezinta senzatie de mancarime sau este durerosa. Nu lasati sa treaca de la sine, pentru ca un simplu accident la una dintre alunite se poate finaliza cu decesul. Atentie la alunitele din interiorul carora cresc fire de par; niciodata sa nu le smulgeti, ci mai degraba sa le taiati cu o foarfeca.

7.Daca ai peste 20 de ani si observi ca au aparut alunite noi pe corpul tau, poti considera acest lucru un motiv esential de a trece pragul dermatologului, pentru ca se considera ca pana la aceasta varsta apar toate alunitele, iar orice noua ivire dupa aceasta varsta,e chivaleaza cu un risc mai mare de cancer, de aceea noile alunite trebuie supravegheate constant.

8. Daca ai un istoric familial incarcat de astfel de probleme: de persoane care au suferit de cancer de piele sau melanom, sau alti factori de ordin genetic, este cazul sa te imprietenesti cu medicul dermatolog, pentru ca monitorizarea este mai atent facuta.

9. Daca esti blonda naturala (roscata), daca ai pielea deschisa si pistruiata,
esti predispusa mai mult decat ceilalti la aparitia cancerului de piele si al melanomului (fara o profilaxie corecta si completa), atunci trebuie sa stii ca este cazul sa iti faci o programare pentru a-ti testa alunitele si pentru a evita astfel problemele.

10. Daca stii ca ai suferit vreodata de pe urma unei arsuri foarte puternice la soare sau la solar, atunci exista toate nesansele ca alunitele tale sa fi fost afectate destul de grav. De aceea, daca atunci nu ai luat in seama aceste aspecte, este cazul sa te duci, chiar si in al 11- lea ceas, pe principiul "mai bine mai tarziu, decat niciodata".

(Mai multe pe feminis.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
170

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
333

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
76

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...