Românii, pe locul doi în Uniunea Europeană la egalitatea salarială între bărbaţi şi femei

Nu avem șosele, nu avem autostrăzi și nici condițiile pe care le au cetățenii Uniunii Europene însă  România pare a fi un popor de oameni drepți, care atunci când fac plata salariaților, nu fac diferențe de între bărbaţi şi femei. Ce puțin din punct de vedere statistic egalitatea salarială între bărbaţi şi femei este în echilibru față de celelalte state UE.

În România, câştigul salarial mediu orar brut era cu 3,3% mai mic în cazul femeilor decât al bărbaţilor, în 2019, pe prima poziţie în clasament fiind Luxemburg cu 1,3%, arată datele publicate luni de Eurostat.

La polul opus, ţările membre cu cele mai mari diferenţe sunt Estonia (21,7%), Letonia (21,2%), Austria (19,9%) şi Germania (19,2%).

Potrivit datelor publicate, în 2019, în majoritatea statelor membre, decalajul câştigurilor între femei şi bărbaţi era mai mare în sectorul privat decât în sectorul public.

De asemenea, în sectorul privat decalajul între sexe al câştigurilor varia între 8,9% în Belgia şi 22,9% în Germania, în sectorul public decalajul varia între minus 0,4% în România şi 19,7% în Letonia.

În ceea ce priveşte România, datele privind decalajul între sexe în sectorul public arată că este vorba de o diferenţă semnificativă faţă de situaţia din sectorul privat, unde decalajul salarial este de 11,5%.

 

Spune-ne opinia ta