Vieți puse în pericol de drumurile proaste din județ

Vieți puse în pericol de drumurile proaste din județ

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) din Botoşani atrag atenția că, din cauza drumurilor greu de practicat din teritoriu, pericolul care planează asupra pacienților cu urgențe medicale, este mai mare. Aceștia susțin că inclusiv autospecialele de intervenție sunt supuse unui grad mai accentuat de uzură, din același motiv.

Investigațiile în cazul băiețelului de trei ani, din Hlipiceni, care a murit în drum spre spital, în noaptea de 17 spre 18 februarie, a relevat că micuțul a fost resuscitat 55 de minute, după ce a fost preluat din localitatea Cotu, comuna Copălău, unde ambulanța s-a intersectat cu mașina aparținătorilor, ieșiți în întâmpinare. S-au calculat timpii de intervenție de la momentul efectuării apelului la 112, în jurul orei 23:30, și s-a concluzionat că transportarea copilului cu ambulanța s-a realizat cu o viteză medie de 52 de kilometri la oră.

Ambulanțierii spun că viaţa pacienţilor este pusă în pericol atât de întârzierile survenite în timpul intervenției, cât și de zdruncinarea acestora, în condițiile în care drumurile sunt pline de gropi.

„Starea drumurilor influenţează grav activitatea noastră. În primul rând, este vorba de timpii de reacţie. Infrastructura face diferenţa între viaţă şi moarte. Dacă ajungem repede, putem salva acea viaţă. De multe ori, este imposibilă îngrijirea pe timpul transportului. Să ne gândim numai la un pacient cu infarct miocardic căruia denivelările drumului îi pot pune în pericol viaţa. Sau un pacient cu AVC. Este grav” , spune medicul Nicuşor Curteanu, purtătorul de cuvânt al SJA Botoşani. 

Botoşani are peste 2.500 de kilometri de drumuri, dintre care circă 60% sunt comunale.

 

Spune-ne opinia ta