Romanii din diaspora ameninta Guvernul cu justitia in legatura cu sectiile de vot

Romanii din diaspora ameninta Guvernul cu justitia in legatura cu sectiile de vot
Reprezentanti ai romanilor din diaspora reactioneaza la decizia Guvernului privind numarul sectiilor de votare din strainatate la refrendum, FADERE amenintand chiar cu actionarea in judecata in conditiile in care autoritatile nu asigura romanilor din strainatate posibilitatea de a vota.

FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa) critica, intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, reducerea numarului sectiilor de votare in afara tarii, precizand ca doar pentru Spania si Italia acestea au fost reduse cu 80%.

"Este pentru prima data in istoria postdecembrista cand un Guvern al Romaniei reduce numarul sectiilor de votare in Diaspora. Pana acum numarul sectiilor de votare a crescut mereu in functie de numarul romanilor din Diaspora. Astfel in anul 2004 erau 153 de sectii, la referendumul din mai 2007 au fost 186 de sectii, la parlamentarele din 2008 s-a ajuns la 221 sectii de votare, iar la alegerile din 2009 au fost 294 sectii de votare. Pentru referendumul din 29 Iulie 2012 intr-un mod inexplicabil si fara nici o justificare, Guvernul a aprobat doar 141 sectii de votare pentru toata Diaspora, mai putine chiar decat in anul 2004", se arata in comunicat.

FADERE precizeaza ca tinand cont de faptul ca din 2009 de la ultimele alegeri si pana acum numarul romanilor din Diaspora a crescut considerabil, in conditii normale si obligatoriu numarul sectiilor de votare ar trebui sa creasca si nu sa scada. In cel mai rau caz ar trebui mentinut numarul sectiilor de votare din 2009.

"FADERE atrage atentia Guvernului Romaniei ca daca acesta nu isi va reconsidera atitudinea fata de Diaspora si nu va reveni asupra deciziei de a reduce numarul sectiilor de votare, blocand astfel un drept constitutional, il vom actiona in judecata pentru incalcarea fara precedent a Constitutiei si vom sesiza organismele internationale", a declarat presedintele FADERE, Daniel Tecu, citat in comunicat.

Pe de alta parte, reprezentanti ai unor comunitati romanesti din SUA au adresat autoritatilor o scrisoare in care se raliaza pozitiei ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, si isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu evolutia situatiei din Romania.

"Stirile pe care le citim in presa, criticile internationale la adresa Romaniei, fara precedent in ultimii 20 de ani, precum si mesajele conflictuale din partea reprezentantilor Statului Roman ridica mari semne de intrebare asupra directiei pe care a pornit-o Romania. Ingrijorarea este acum alimentata si de mesajele contradictorii in legatura cu accesul la vot al romanilor din diaspora", scriu semnatarii scrisorii.

Ei precizeaza ca Guvernul Romaniei va reduce substantial numarul de sectii de votare pentru romanii din diaspora.

"Astfel, in Statele Unite, de exemplu, din 28 de sectii cate au existat in 2009, cu ocazia alegerilor prezidentiale, acum vor fi deschise doar 4 (patru) sectii de votare: la ambasada Romaniei din Washington DC si consulatele din New York, Chicago si Los Angeles. Reducerea numarului de sectii de votare reprezinta in fapt o restrangere a dreptului la vot al romanilor din diaspora care ar dori sa voteze. Aceasta decizie este in contradictie cu asigurarile publice pe care le-ati facut ca dreptul romanilor din diaspora de a vota "nu va fi restrans sub nici o forma".

"Va solicitam pe aceasta cale sa reveniti asupra acestei decizii si sa deschideti cel putin acelasi numar de sectii de votare pentru romanii din diaspora cate au fost la alegerile prezidentiale din 2009, dand astfel cat mai multor romani cu drept de vot posibilitatea sa isi exercite dreptul constitutional de a vota", scriu cei 15 semnatari, reprezentanti ai unor publicatii, biserici si comunitati romanesti.

Un numar de 150 de sectii de votare vor fi organizate in strainatate pentru referendumul din 29 iulie, opt dintre sectii fiind in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
46

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
155

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
112

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...