Românii ar putea fi limitați să parieze la jocurile de noroc doar 10% din veniturile lunare!

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) va pune la dispoziția operatorilor o platformă prin care să se poată interoga suma maximă pe care un jucător o poate cheltui lunar.

Un proiect de lege depus în acest an în Senat doreÈ™te limitarea plăților către operatorii de jocuri de noroc. Practic, operatorii de jocuri de noroc vor avea acces la veniturile jucătorilor È™i vor È™ti cât a jucat un român într-un interval de o lună. Dacă a depășit 10% din veniturile lunii precedente, acesta nu va avea voie să mai parieze.

Conform iniÈ›iativei, jucătorii nu vor putea cheltui mai mult de 10% din veniturile lunare anterioare pentru astfel de activități.

 

Măsura vizează atât jocurile de noroc online, cât È™i cele desfășurate în sălile de pariuri, iar responsabilitatea implementării revine atât instituÈ›iilor financiar-bancare, cât È™i operatorilor din domeniu.

„Jocurile de noroc au devenit un fenomen de amploare în România, cu efecte economice È™i sociale semnificative”, se precizează în motivarea proiectului.

Conform raportului CurÈ›ii de Conturi privind activitatea Oficiului NaÈ›ional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), publicat pe 21 februarie 2025, s-au constatat deficienÈ›e majore în monitorizarea industriei È™i lipsa unor controale eficiente.

Responsabilizarea românilor

Din acest motiv, proiectul de lege urmărește să distribuie responsabilitatea limitării cheltuielilor nu doar asupra autorităților de reglementare și operatorilor, ci și asupra băncilor. precizează Termene.ro

Conform unor date recente, peste 3 milioane de români joacă anual la jocuri de noroc, iar mulÈ›i dintre aceÈ™tia riscă să dezvolte probleme financiare sau dependență.

SpecialiÈ™tii avertizează că lipsa unor măsuri clare de protecÈ›ie poate duce la creÈ™terea numărului de persoane afectate de această problemă, se mai precizează în iniÈ›iativă.

„Adoptarea acestui proiect de lege va contribui la reducerea numărului de persoane afectate de dependenÈ›a de jocuri de noroc, limitarea pierderilor financiare ÅŸi protejarea categoriilor vulnerabile. Reglementarea strictă a activităților de jocuri de noroc este esenÅ£ială pentru protejarea interesului public”, scrie în proiect.

Cum va funcționa limitarea plăților?

Conform prevederilor proiectului de lege:

Instituțiile financiar-bancare vor fi responsabile de aplicarea limitei de cheltuieli pentru jocurile de noroc online.

„Pentru a limita efectele negative de dependenÅ£ei de jocuri de noroc ÅŸi a incapacităţii de control a autorităţii responsabile, prezentul proiect de lege îÅŸi pi.opune să distribuie responsabilitatea limitării accesului nu doar în sarcina Oficiului NaÅ£ional pentru Jocuri de Noroc ÅŸi operatorilor, dar ÅŸi cea a instituÅ£iilor financiar-bancare”, scrie în iniÈ›iativă.

Operatorii de săli de jocuri vor trebui să respecte aceleaÈ™i restricÈ›ii, având obligaÈ›ia de a verifica soldul disponibil al fiecărui jucător.

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) va pune la dispoziția operatorilor o platformă prin care să se poată interoga suma maximă pe care un jucător o poate cheltui lunar.

Această iniÈ›iativă legislativă îÈ™i propune să prevină acumularea de datorii masive È™i să reducă numărul cazurilor de dependență de jocurile de noroc. De asemenea, se doreÈ™te protejarea categoriilor vulnerabile È™i diminuarea impactului economic negativ asupra familiilor celor afectaÈ›i.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANM: Un nou val de căldură intens și de lungă durată - Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni!

astăzi, 08:15

România se pregăteÈ™te pentru o perioadă de vară intensă, cu temperaturi peste normalul perioadei È™i precipitaÈ›ii reduse în majoritatea regiunilor, conform estimărilor met...

Preot român în Serbia, al nouălea din cei 13 copii ai unei familii din Botoșani, cinci surori sunt călugărițe!

astăzi, 07:50

Situat în districtul Banatului de Sud, Alibunar este un sediu comunal de care aparÈ›in zece localități È™i o parte din dunele Deliblății, o zonă turistică cu floră È™i faună specifice, &...

Profesorii suplinitori vor fi cei care vor pleca, arată ministrul Educației, ca efect al măsurilor de criză!

astăzi, 07:30

Profesorii concediaÈ›i în urma măsurilor de criză vor fi suplinitorii, spune ministrul EducaÈ›iei È™i Cercetării, Daniel David. Acesta a lăsat de înÈ›eles că oamenii „care sunt ...