Daca esti intr-o tara normala, civilizata, care pune mai presus de spaga confortul cetateanului, lucrurile sunt firesti. De exemplu, in Marea Britanie, daca ai cumparat un automobil, completezi un formular online, achiti o suma online si in doua saptamani primesti acasa placutele si documentele. In Romania, lucrurile sunt putin mai... diferite.
Haideti sa nu ne comparam cu o tara precum Anglia, ca suntem totusi in Romania, locul bugetarilor, pensionarilor si al asistatilor sociali condusi de PSD. Adica doar nu are cineva asteptari de la tara noastra ca va face birocratia ca in Anglia, adica sa-ti ia doar 5 minute sa inscrii un vehicul pe numele tau. Dar cum este, de exemplu, la vecinii nostri din Republica Moldova sau Bulgaria?
Si in Moldova, dar si in Bulgaria, cand cumperi o masina, te duci intr-un singur loc si totul dureaza maximum o ora. In acelasi loc faci actele, RAR, iei numerele, platesti impozit si asigurare, o treci pe numele tau. Intr-un singur loc se face totul, foarte repede! Adica daca Bulgaria sau Moldova, tarile noastre vecine pe care noi, smecherii de romani, le consideram inferioare, pot sa faca procedura de inmatriculare usoara si rapida, de ce nu ar putea si Romania?
Ei bine, romanii au alte ganduri cu soferii care vor sa-si cumpere o masina second-hand. Romanii prefera sa aiba totul ca acum 50 de ani, indosariat, dosar cu sina, masina de scris pe ace, 10 cozi, 3 taxe platite in locuri diferite, mii de angajati absolut inutil care fac munca unui singur soft online. Iar asta se traduce, pentru cumparatorul unei masini, in multe ore de stat la coada, multe drumuri de facut, multe locuri de vizitat si timp pierdut degeaba.
In Anglia, ca sa inscrii o masina, o faci de acasa, online. In Republica Moldova, ca sa inscrii o masina pe numele tau, te duci o data, intr-un singur loc. In Romania, trebuie sa te duci in 6 locuri diferite. Adica intr-un loc in care se fac acte, la Circa Financiara, la ANAF, la Registrul Auto Roman, la banca sa achiti taxe si la DRPCIV. Ca asta e procedura noastra comunista.
Daca vrei sa inscrii o masina second-hand care a fost deja inscrisa in Romania, scapi de drumul de la RAR, ca nu se mai face autenticitatea, dar in rest, tot trebuie sa faci 5 drumuri. Daca esti norocos, ca s-ar putea sa-ti lipseasca o hartie si sa faci, de fapt, vreo 10...