Reţete de post de la Mânăstirea Pasărea

Cine îi trece pragul se întoarce acasă iluminat. Am pătruns şi eu, în acest lăcaş, într-o zi de sfârşit de martie. O bise­rică frumoasă şi primitoare, chilii curate, înşirate ca mărgăritarele pe un fir de mătase, şi exploziile de verde pur, ale începutului de primăvară. Peste toate, pluteşte aerul binecuvântat al postului. La cuhnia mâ­năstirii e forfotă. Se gătesc bucatele de peste zi. Har­nice ca nişte albine, măicuţele cu şorţuri albe pregă­tesc mâncăruri specifice postului. Cu ospitalitate şi bunăvoinţă, au răspuns rugăminţii noastre, oferin­du-ne câteva din reţetele lor.

Aflată în partea de sud a Bucureştiului, pe drumul care duce spre Călăraşi, Mânăs­tirea Pasărea îşi deschide cu drag porţile pentru orice doritor de rugăciune, pace şi linişte.

Salată de sfeclă roşie

Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca mărime, hrean ras (după gust), 1-2 linguriţe untdelemn, o linguriţă rasă de zahăr, sare, zeamă de lămâie sau oţet de mere după gust.

Preparare: Sfecla se spală bine şi se pune la fiert cu sare. După ce a fiert, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zeamă de lămâie sau oţet de mere, zahăr, hrean dat pe răzătoarea mică, sare şi untdelemn. Sfecla roşie are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Ţine hipertensiunea sub control, curăţă sân­gele, ajută la prevenirea apariţiei cancerului. De aceea, pe durata postului, consumul de sfeclă roşie, în combi­naţie cu alte fructe şi legume, contribuie la menţinerea sănătăţii.

Borş de urzici

Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru borş, ceapă, păs­­târnac, rădăcină de pătrunjel, morcovi - în cantită­ţile dorite, frunze de leuştean tocate, o jumătate de cană cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper după gust.

Preparare: Urzicile se curăţă, se spală în mai multe ape, se opăresc, se lasă la răcit, după care se toacă mă­runt cu un cuţit din lemn. Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară. Separat, într-o cratiţă, se pune untdelemn la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile. Zeama strecurată de la zar­zavat se pune din nou la fiert. Când a dat în clocot, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul. Când s-a înmu­iat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean. Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.
Urzica este apreciată datorită proprietăţilor sale bene­fice în afecţiunile renale, circulatorii, gastrice, he­patice şi în obezitate; purifică sângele şi regenerează celulele. Înţelepciunea Lui Dumnezeu a făcut ca, la creaţia lumii, pământul să rodească toate plantele, le­gu­mele şi fructele de care organismul uman are ne­voie, pentru a-şi menţine sănătatea.

Supă de fasole

Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 căţei de usturoi, ceapă, morcovi, ţelină, păstârnac după gust, tarhon sau cimbru, sare.

Preparare: Fasolea aleasă şi spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă încălzită. În această apă se adaugă ceapa, morco­vul, ţelina, păstârnacul şi usturoiul. La sfârşit, se adaugă, după preferinţă, suc de roşii şi mirodenii: tarhon sau cimbru.
Pentru persoanele care suferă de diabet şi nu nu­mai, fasolea este un aliment benefic: împiedică ab­sorb­ţia zaharurilor şi reduce secreţia de insulină, mic­şo­rează riscul de cancer la colon, reduce colesterolul din sânge. Fasolea este recomandată în curele de slăbire şi în dietele echilibrate.

Ghiveci călugăresc

Ingrediente: 3 cartofi de mărime potrivită, 2 mor­covi, 2 ardei graşi, 1 dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate varză, o mână de fasole verde, o ţelină, 2 cepe, 4 roşii potrivite, o linguriţă de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion, 2 lingură de pătrunjel verde tocat, 2 linguri de untdelemn, sare după gust.   Preparare: Legumele se spală, se curăţă de coajă (cartofii, ţelina, morcovii, dovlecelul) şi se taie în cuburi mici. Varza se taie fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm. Cepele se curăţă şi se călesc într-o cratiţă cu untdelemn încins, se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate. Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate.

Iahnie de fasole

Ingrediente: O cană de fasole boabe albă, 5 cepe mari, 150 ml unt­delemn, 2 mor­covi, 1 linguriţă de boia dulce, 6 căţei de usturoi, sare, după gust, tarhon sau cimbru, 1 lin­guriţă pătrun­jel verde tocat, 1 lin­guriţă pastă de to­mate.   Preparare: Fa­­solea se alege, se spală bine în mai multe ape, apoi se pune de cu seară, în apă rece, la în­muiat. A doua zi, se schim­bă apa şi se pune la fiert până ce dă în clocot, când se schimbă apa din nou, apoi se adaugă 1 ceapă curăţată, tăiată în sfer­turi, 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în jumătăţi, tarhonul sau cimbrul şi se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale. Apoi se stre­coară printr-o sită. Într-o cra­tiţă, se pune untdelemn la încins şi se călesc cele 4 cepe rămase. Când s-a rumenit ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legu­mele, sare după gust. Se fierbe până ce scade bine şi la final se presară pătrunjel verde tocat.

Mâncare de ciuperci

Ingrediente: 250-300 g ciuperci de crescătorie, 2 linguri untdelemn, 1 lingură mărar verde tocat, 3 lin­guri vin, 1 linguriţă făină, sare, piper după gust.   Preparare: Ciupercile se curăţă, se spală bine şi se taie mărunt. Într-un vas se pune untdelemnul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă, se pune puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 30-35 de minute. Se adaugă făina, diluată în vin, sarea, puţin mărar, şi se lasă să mai fiarbă 15 minute. La sfârşit, se presară restul de mărar, se pune piper după gust. Se poa­te servi ca atare sau alături de car­tofi natur.
Ciupercile sunt singurele dintre legume şi fructe care conţin vitamina D, ce ajută la fixarea calciului în orga­nism. De asemenea, au un conţinut scăzut de calorii, prevenind obezitatea. Pe lângă vitamina D, ciupercile conţin vitamina B2, B3, care favorizează ritmul metabolismu­lui, precum şi alte mi­ne­rale. Mâncare de ştevie

Ingrediente: 5-6 mâini de ştevie, 6 căţei de usturoi, 2 cepe potrivite, 1 lingură de mărar verde tocat, 250 ml untdelemn, 1 lingură făină, sare, piper după gust.

Preparare: Ştevia se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 -15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă făina şi zeama în care a fiert ştevia. Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper după gust. Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.
Ştevia este o plantă bogată în vitamine (B, C şi K), săruri minerale (potasiu, fos­for, mag­­neziu, calciu, fier, zinc), proteine, fibre, antioxi­danţi. Totodată, ajută la scă­derea tensiunii arteriale, a co­les­te­rolului, precum şi la con­trolul diabetului zaharat.

Mâncare de urzici

Ingrediente: 5 grămăjoare de urzici, 2 cepe potrivite, 6 căţei de usturoi, 1 lingură mă­rar verde tocat, 250 ml untde­lemn, 1 lingură făi­nă, sare, după gust.

Preparare: Urzi­cile se spală bine şi se pun la fiert în apă clocotită, cu sare. Din zeama în care s-au fiert, se reţine o ceaşcă. Se pune unt­delemnul într-un vas, se încinge, se taie cepele mărunt şi se călesc până devin aurii. Se adaugă usturoiul zdrobit, se pre­sară făi­na şi se toarnă zeama în care au fiert urzicile. Acestea se toacă mărunt şi se adaugă la sosul de ceapă, ames­te­cându-se încontinuu pentru a nu se lipi. Se ser­vesc cu mămăligă şi mujdei de usturoi, după prefe­rinţă.

Chec de post cu nucă

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr tos, 1 lingură za­hăr pudră, 250 g margarină vegetală, 200 g miez de nucă măcinată, 500 ml suc de fructe, 1 lingură scor­ţişoară măcinată, 1 lingură coajă de lămâie şi de por­tocală (amestecate), 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat.

Preparare: Într-un castron se pune margarina uşor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat. La sfârşit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul. Se obţine o compoziţie care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn şi se coace, timp de 50 - 60 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

Plăcintă de post cu mere
 

Ingrediente: 1 kg făină, 3 linguri oţet, o ceaşcă untdelemn, 1 linguriţă sare, apă cât cuprinde, 1 kg de mere.   Preparare: Se frământă un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus menţionate. Se întinde o foaie subţire. Merele se spală, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoarea mare şi se storc de zeamă. Peste foa­ia întinsă se presară merele rase, în cantitatea do­rită. Dea­supra merelor se presară zahăr tos, după gust, şi esenţă de vanilie. Se rulează foaia şi se aşează într-o tavă unsă cu untdelemn. Se lasă la cuptor timp de 30 de minute. Se serveşte rece.          Formula AS
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...