Restrictii privind pasunatul si circulatia animalelor in Nichiteni, din cauza antraxului!

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Coţuşca a fost convocat marti dimineaţa, la ora 9.00, la şedinţă participând şi o parte dintre membrii Comitetului Judeţean, respectiv preşedintele acestuia, prefectul Cristian Roman, dar şi şefii IJSU, IJP, IJJ şi directorii DSP şi DSVSA.

Reprezentanţii instituţiilor de la nivel judeţean cu atribuţii în gestionarea situaţiei din satul Nichiteni, după apariţia unor cazuri de antrax la om şi animale, au dorit să vină în sprijinul autorităţilor locale pentru a putea impune măsurile de carantină şi profilaxie.

Membrilor comunităţii li s-a explicat încă o dată despre pericolul la care se supun dacă nu respectă regulile impuse şi li s-a cerut sprijin pentru obţinerea unor informaţii corecte privitoare la eventualele sacrificări de animale sau cazuri de mortalitate din cauze suspecte.

De asemenea, s-a luat decizia ca animalele să fie păstrate în ferme ori gospodării şi să nu mai fie scoase la păşunat până la ridicarea măsurilor de carantină, excepţie făcând animalele din zona de focar, care sunt sub tratament şi rămân izolate în perimetrul respectiv.

Efectivele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie vor monitoriza zilnic dacă se respectă restricţiile de păşunat şi cele privind circulaţia animalelelor (vânzarea, cumpărarea, tranzitul şi sacrificarea).

În cursul zilei de luni, o echipă de medici de la Direcţia de Sănătate Publică a efectuat o anchetă epidemiologică, fiind consultată toată populaţia satului Nichiteni, nedepistându-se însă alte cazuri de îmbolnăvire.

Totodată, DSVSA a dispus o nouă verificare a efectivelor de animale (bovine, cabaline, caprine, ovine şi porcine) din toate fermele şi gospodăriile din sat şi a făcut demersurile necesare pentru elucidarea împrejurărilor în care a fost îmbolnăvită a doua persoană.

Reamintim că în satul Nichiteni, comuna Coţuşca, s-au înregistrat două cazuri de îmbolnăvire de antrax la om, după ce săptămâna trecută a fost depistată boala la o bovina sacrificată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
141

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
223

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
108

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...