Cei care au taxe sau amenzi neplătite la stat nu vor mai putea să vândă sau să cumpere automobile, să-și recupereze permisul de conducere suspendat, ori să primească autorizații de construire.
Sunt propunerile ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, care lucrează la un proiect de lege privind o mai bună colectare a dărilor. Vizați sunt și cei care primesc diferite tipuri de ajutoare, cărora li s-ar putea reține impozitele restante din aceste sume.
Ministrul Cseke Attila susține că a citit în presă despre primari care nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare sau salariile din cauza rău-platnicilor. Ca să combată acest fenomen, lucrează la un proiect de lege privind colectarea mai bună a taxelor la stat, precizează Știrileprotv.ro.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale: „Două treimi din unitățile administrativ-teritoriale din România nu pot, din venituri proprii, să-și suporte cheltuielile cu salariile, pe de o parte, pentru că nu colectează aceste taxe. Pentru că procedurile azi sunt anevoioase, e și acea propunere să se rețină din ajutorul social o parte atunci când ai debit la autoritatea locală.”
Categoriile de venituri exceptate la reținere
Așadar, întâi se vor reține impozitele neplătite din ajutorul primit, apoi va fi virat ajutorul în sine. Totuși, nu se vor reține taxele restante din indemnizațiile de creștere a copiilor sau pentru handicap. Însă, așa cum este scris acum proiectul, și cei care își plătesc datoriile tot vor trebui să vină cu dovada.
Certificatul de atestare fiscală este documentul pentru care mulți s-ar putea să stea la coada birocrației de la primării ca să-l obțină. Dacă se va implementa noul plan de măsuri, veți avea nevoie de el ca să dovediți că nu aveți datorii la stat atunci când cumpărați sau vindeți o mașină sau când solicitați autorizații de construire.
Mai mult, șoferii care încalcă regulile de circulație și se aleg cu permisul suspendat nu-l vor mai putea recupera dacă nu și-au achitat toate amenzile rutiere primite. De asemenea, ministrul Cseke Attila crede că primăriile ar putea câștiga bani și de pe urma clădirilor fără proprietar rămase în paragină.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale: „Să poată fi trecute la autoritățile locale, nimeni nu fuge cu ele, ci pot fi valorificate și redate circuitului urbanistic local. Să nu mai trebuiască să parcurgem toate etapele unui proiect de descentralizare care poate să țină și ani de zile.”
Planul care ar trebui să ducă la o mai bună colectare a taxelor și impozitelor este deocamdată în faza de proiect și ar putea fi completat înainte să fie trimis în Parlament.