Achiziție militară majoră: România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euro!

​Armata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite.

Achiziție militară majoră: România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euro!

   Mașina de Luptă a Infanteriei - MLI 84M Jderul, Foto: MApN - Nicusor Comanescu

Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România.

MApN anunță demararea programului de înzestrare „Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile”, un program care prevede achiziția a nu mai puțin de 246 de blindate, marea lor majoritate produse în România.

MLI-urile achiziționate vor veni în cinci configurații diferite

 

- Maşina de luptă a infanteriei – varianta de bază;

- Maşina de luptă a infanteriei – Punct Comandă Mobil;

- Maşina de luptă a infanteriei – Aruncătorul cal. 120 mm;

- Maşina de luptă a infanteriei -TEHEVAC;

- Maşina de luptă a infanteriei – MEDEVAС.

MLI-ul, în varianta de bază, va fi dotată cu o turelă telecomandată cu tun de calibru 30 mm.

Documentul prezentat de MApN prevede că achiziția presupune realizarea „pe teritoriul național a unor capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare şi mentenanță” pentru mașinile de luptă ale infanteriei.

Astfel, începând cu produsul numărul 27 din comandă, compania care va câștiga contractul este obligată să realizeze în România operațiunile de asamblare, integrare, testare și mentenanță a blindatelor, dar și să fabrice în țară mai multe elemente precum:

- carcasa blindată;

- sistemul de protecţie balistică şi antimină;

- sistemul de armament (turela cu tun cal. 30 mm, turelă telecomandată cu mitralieră cal. 12,7 mm şi aruncător cal. 120 de mm);

- sistemul de comunicaţii şi informatică;

- suita de aplicaţii software de comandă-control;

- aparatura de ochire şi observare;

- sistemul de avertizare şi reacţie împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, pentru asigurarea securităţii aprovizionării pe timp de pace, criză şi război.

Ce companii ar putea intra în cursa pentru contractul Armatei

În competiția pentru noile MLI-uri românești vor intra în cursă mai multe companii din lume, unele deja prezente în România cu fabrici și linii de asamblare aferente altor contracte semnate deja, potrivit surselor HotNews.

Spre exemplu General Dynamics European Land Systems, care produce la UMB (București) transportoarele blindate 8×8 Piranha 5 pentru Armata Română ar putea intra în cursă cu blindatul pe șenile ASCOD, pe care l-a și prezentat în urmă cu câțiva ani la București, la BSDA.

Un avantaj al ASCOD, pe lângă faptul că împarte unele componente cu Piranha 5, ar fi că vine deja dotat cu turela cu tun de 30 mm – modelul UT-30Mk2, produs de Elbit tot în România.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean rănit în urma unui incident grav la o pensiune din Suceava!

astăzi, 14:15

Un bărbat din Botoșani a suferit arsuri, el fiind rănit în urma unei deflagraţii generate din motive neclare, în timp ce lucra la instalaţia de irigare a gazonului. Potrivit primel...

Bursele „Brațele Părintești” au ajuns la 40 de copii din Iași, Neamț și Botoșani!

astăzi, 14:00

Un nou gest de solidaritate a adus bucurie și sprijin concret pentru 40 de copii, beneficiari ai programelor pe care Arhiepiscopia Iașilor le desfășoară prin Departamentul Pro Vita. Copiii fac...

Daniel David: Este ilegal ca părinții să dea bani pentru „Școala altfel” și „Săptămâna verde”!

astăzi, 13:42

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că este ilegal ca părinții să susțină financiar activitățile din săptămânile „Școala altfel” și „Săp...