Remedii naturiste pentru durerile in gat

Durerile in gat pot anunta o raceala dar pot aparea si din cauza unei alergii, a expunerii la fum, poluare sau ca urmare a suprasolicitarii vocii. Pentru ca vindecarea sa fie mai rapida, trebuie inlaturati, mai intai, factorii care predispun la prelungirea suferintelor: fumatul, aerul uscat, abuzurile alcoolice.

Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine - A, B, C, D, E si minerale - magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului. Astfel, suferindului i se recomanda sa consume radacinoase, legume cu frunze verzi, usturoi, ridiche, hrean, mai ales crude, apoi, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece.

Daca te doare gatul, nu consuma bauturi carbogazoase pentru ca irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate daca sunt baute la temperatura camerei. Ceaiurile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, asa cum gresit se procedeaza. Fierbintele irita gatul si mai tare si vindecarea se produce lent.

Durerile de gat pot fi vindicate acasa, apeland la remedii naturale, asa cum faceau si bunicile noastre pe cand noi eram copii.

Inhalatiile cu abur se fac de obicei seara, inainte de culcare, si nu se mai iese din casa pana a doua zi. Se pot folosi plante puternic aromate, in combinatie sau simple: menta, cimbru, busuioc, levantica. Se fierbe o oala cu apa si, cand apa clocoteste, se pun plantele. Se acopera vasul pentru 10, 15 minute apoi, cu capul, acoperit cu un prosop mare sau un cearsaf, se sta aplecat si se inhaleaza aburii emanati. Ar fi ideal daca vasul cu apa fierbinte ar sta pe o sursa de caldura pentru ca aburii sa fie in aceeasi cantitate pe toata durata procedurii.

De un real folos este si gargara, de doua, trei ori pe zi, facuta cu ceai de galbenele in amestec cu sare, lamaie sau bicarbonat de sodiu alimentar. Se face un ceai de galbenele mai concentrat decat cel de baut, se lasa sa se racoreasca si, pentru gargara, se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat, o lingurita de sare sau se stoarce o jumatate de lamaie.

Ceaiul de salvie sau cel de cimbrisor, recomandate in dureri de gat, au efecte antiseptice, calmeaza mucoasele iritate si stimuleaza imunitatea. Peste una, doua lingurite de planta se toarna o cana de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat, 10, 15 minute. Cand ajunge la temperatura corpului, adauga-i o lingurita de otet de mere sau zeama de lamaie si fa gargara.

In jurul gatului se pot pune cataplasme sau comprese. Se amesteca otet incalzit si apa, in parti egale, se stropeste din belsug, o bucata de panza sau tifon si se infasoara gatul.

Se da un cartof prin razatoarea mare, se pune pe o fasie de panza, se stropeste cu otet indoit cu apa si legatura se pune in jurul gatului unde poate fi tinuta pana dimineata.

In cazul durerilor in gat de un real folos este si varza. Se trece cu sucitorul peste cateva foi de varza care apoi se aplica direct pe gat si se fixeaza cu o bucata de panza sau tifon.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacolul „Îmbătați de dragoste” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:10

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei (D-nul Orgon, bătrân gentilom), Petruț ...

Garda de Mediu Botoșani: Informații privind importanța solicitării şi obţinerii acordului de mediu!

astăzi, 19:30

Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ as...

Investiții de 8,5 milioane de lei pentru extinderea unei fermei de pui într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 18:45

Complexul ajunge astfel la 150.000 de pui pe serie. Investiţia totală este de 8,5 milioane de lei, din care o parte provine din fonduri europene nerambursabile, scrie zf.ro „În ultimu...