Reducerea CAS modifica si contributiile platite de PFA. Iata ce sume se vor achita de acum

Reducerea contributiei de asigurari sociale cu cinci puncte procentuale se aplica din 1 octombrie nu doar firmelor, ci si persoanelor fizice autorizate, ne-au declarat specialistii. In aceste conditii, o PFA va plati contributii mai mici decat pana acum, pentru asigurarea in sistemul public de pensii.

Din 1 octombrie, angajatorii beneficiaza de reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale, ca urmare a aplicarii dispozitiilor Legii nr. 123/2014. Astfel, pentru salariile de dupa 1 octombrie, angajatorii vor aplica cote reduse de CAS.

Concret, potrivit noilor reglementari, cotele CAS valabile din 1 octombrie sunt urmatoarele:

-26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
-31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
-36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.

Reducerea CAS se aplica si PFA

In conditiile in care persoanele fizice autorizate au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, conform articolului 296^21 din Codul fiscal, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se aplica nu doar firmelor, ci si persoanelor fizice autorizate, a declarat pentru AvocatNet.ro, Mitel Spataru, Tax Manager Finexpert.

"Cota contributiei de asigurari sociale pe care o persoana fizica autorizata trebuie sa o aplice este cea reglementata de Codul fiscal pentru angajator si angajat. Avand in vedere ca aceasta tocmai a fost redusa cu cinci puncte procentuale, prin urmare si cota utilizata de persoanele fizice s-a redus", ne-a explicat Mitel Spataru.

De aceeasi parere este si Bogdan Costea, consultant fiscal Viboal FindEx, care ne-a precizat ca reducerea CAS va avea impact si asupra persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente (ca PFA) si care au obligatia de plata a CAS.

Conform consultantului fiscal de la Viboal FindEx, rationamentul este urmatorul: prin Legea nr. 123/2014 prin care s-a adoptat reducerea CAS s-au modificat prevederile art. 296^18 alin. (3) din Codul fiscal, articol care reglementeaza cotele de contributii sociale aplicabile persoanelor care realizeaza venituri din salarii. Articolul care reglementeaza cotele de contributii sociale aplicabile persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente (ca PFA) si care nu s-a modificat este art. 296^26 din Codul fiscal. Potrivit art. 296^26 cotele de contributie pentru contribuabilii prevazuti la art. 296^21  sunt cele prevazute la art. 296^18 alin. (3), respectiv: cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii; cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate. Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.

"Cu alte cuvinte pentru CAS platita de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente se preiau aceleasi cote prevazute la art. 296^18 alin. (3) din Codul fiscal. Astfel, persoanele care platesc CAS pentru veniturile pe care le realizeaza din activitati independente vor aplica incepand cu 1 octombrie 2014 un procent de 26,3% la calculul contributiei de asigurari sociale in loc de 31,3%. In acest sens, ar trebui ca ANAF-ul sa regularizeze deciziile 610 emise pentru PFA-urile care platesc CAS", a subliniat Bogdan Costea.

PFA va plati la pensie minimum 211 lei si maximum 3.021 lei

Persoanele fizice autorizate vor aplica incepand cu 1 octombrie o cota a CAS de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure, si nu de 31,3%, asa cum era reglementata anterior.

Trebuie retinut faptul ca venitul pentru care o PFA doreste sa se asigure in sistemul public de pensii nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pentru anul fiscal 2014, conform art. 16 din Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie 2013, castigul salarial mediu brut este de 2.298 lei.

Avand in vedere acest lucru, baza de calcul pentru CAS sau venitul declarat nu poate fi mai mica de 804,3 lei si nici mai mare de 11.490 lei. Aplicand noua cota a CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA vor plati la pensie mai putin decat pana acum.

Practic, PFA vor trebui sa plateasca incepand din 1 octombrie pentru pensii minimum 211,53 lei (35% x 2298 lei x 26,3%) si maximum 3021,87 lei (5 x 2298 lei x 26,3%).

Anterior reducerii CAS, PFA plateau CAS cel putin 251,74 lei (35% x 2298 lei x 31,3%), dar nu mai mult de 3596,37 lei (5 x 2298 lei x 31,3%).

Citeste material complet pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Aruncată ca o cârpă murdară”. Campioana din România intrată în Cartea Recordurilor cu o viață de film și suferințe enorme!

astăzi, 09:01

Povestea de viață trisă a sportivei Angelica Rozeanu Fosta mare sportivă s-a născut pe 15 octombrie 1921 (Bucureşti) și s-a stins din viață pe 2 februarie 2006 în Israel (Haifa). De-...

Ucigașul tăcut din fotbal. Boala cruntă care amenință foștii jucători: „Mai am de trăit între 2 și 6 ani”

astăzi, 08:18

Ian Alexander, fost jucător la Bristol Rovers, suferă de encefalopatie traumatică cronică, o afecțiune neurologică care este cauzată de multiple lovituri la cap. În vârstă de 61...

Oaia cu pielicele de la Botoșani, unicat în lume, preferata lui Ceaușescu!

astăzi, 07:49

România se află în topul european ca număr de ovine și caprine. Iar vârful de lance românesc în cercetare și dezvoltare de noi variații și rase în domeniul ov...