Război între elevi şi profesori, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani! VEZI ce spun cele două tabere!

Situaţie tensionată la un colegiu naţional de prestigiu, din Botoşani! Elevii reclamă regimul drastic impus de conducerea unităţii de învăţământ, plângerile făcând referire atât la interdicţia de a părăsi curtea şcolii în timpul programului, cât şi la o serie de nereguli din interior, pe care elevii spun că le-au constatat.

Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani a ajuns, în prima săptămână de şcoală, un câmp de război între elevi şi conducerea unităţii! Mai mult, ei au ajuns bătaia de joc a colegilor lor de la Colegiul Naţional "A.T.Laurian", care au postat pe reţelele de socializare filmuleţe şi fotografii în care ridiculizează situaţia de la "Eminescu", una dintre fotografii prezentând unitatea şcolară cu numele Penitenciarul Naţional "Mihai Eminescu".

Conducerea liceului, contactată de reporterul Ştiri Botoşani, are alte explicaţii, făcând apel, totodată, şi la directorii colegiului concurent, pentru a lua măsuri în privinţa elevilor lor.

ELEVII: Fără uniforme, fumatul permis, mâncare de calitate şi la preţ decent!

O sesizare venită pe adresa redacţiei aduce în prim-plan faptul că elevilor le este interzis că părăsească unitatea şcolară până la finalizarea orelor de curs. Motivul ar fi acela că elevii refuză să poarte uniforma şcolară, dar şi fumatul în pauze. 

"Inca din prima saptamana a anului scolar, conducerea acestui colegiu a decis sanctionarea, pedepsirea tuturor elevilor sai prin interzicerea accesului in afara portilor sale pana la terminarea orelor de curs. Aceasta decizie a conducerii vine ca o represiune asupa elevilor cu scopul de a-i obliga sa poarte uniforma scolara, acestia fiind controlati zilnic asupra acestui fapt. Inca un motiv vehiculat in interiorul scolii, ar fi acela ca elevii majori care sunt fumatori, dar care ieseau in pauza in afara curtii scolii, dar totusi in apropierea colegiului, ar dauna imaginii unui colegiu de prestigiu, in care ar urma venirea unui control din partea corpului de control din A.R.A.C.I.P.", scrie un fost elev al unităţii de învăţământ, care însă a solicitat să i se păstreze anonimatul.

Sesizarea face referire şi la condiţiile din interior, unde elevii, neavând acces la unităţile alimentare din jurul colegiului, sunt nevoiţi să cumpere, la preţuri mari, alimente despre care ei spun că nu sunt conforme cu normele minime de igienă şi de calitate.

"Aceasta decizie ii obliga pe elevi ca, in pauze sa isi cumpere o gustare de la chioscul din curtea liceului sau vanzatorii ambulanti de produse de patiserie din incinta, neavand la dispozitie accesul la o cantina de calitate precum alte colegii din oras, lucru confirmat intr-una din fotografiile atasate in care se observa cum un elev de gimnaziu primeste de la o ruda, pachetul prin gard. As vrea sa subliniez ca mancarea vanduta de acesti comercianti este la suprapret dar si de proasta calitate, cum se va vedea intr-una din fotografiile atasate, surprinsa de un elev al Colegiului in ziua de joi 18.09.2014", mai spune fostul elev al liceului, care completează cu faptul că "deja Colegiul a ajuns bataia de joc a elevilor de la colegiile concurente, asa cum se va vedea si in fotografiile atasate, dar si in unele filmulete postate pe conturile de facebook ale acestora. Elevii incearca sa protesteze, dar nu au curaj, de frica unor sanctiuni mai drastice, incercand sa se organizeze in secret".

"Ce poate sa faca un pusti, in anul 2014, in situatia asta?"

Pe reţelele de socializare au apărut şi opinii ale actualilor elevi, reclamaţiile fiind de aceeaşi factură ca cea primită pe adresa redacţiei.

"Cum se numeste chestia asta prin care inchizi 1000 de adolescenti in curtea unui liceu si nu le dai drumul in pauza, fara sa le oferi alternative - cum ar fi un loc in care poti sa mananci mai de Doamne-ajuta, in curte, cu preturi normale si diversitate (nu strudele cu muste, necoapte, cu gust de clor sau chioscuri care pompeaza preturile intr un mod infiorator pentru un pusti care primeste, in medie, 2-3 lei, 5 in zilele bune), fara sa ii anunti despre ce e vorba, fara sa se studieze in amanunt regulamentul, fara sa se respecte dreptul la libertate al omului, la libera exprimare. Cum se cheama cand, elev fiind, major sau nu, incerci sa iti impui punctul de vedere calm, cu argumente pertinente si te izbesti de un zid de indiferenta, tonuri si raspunsuri umilitoare? Ce treaba are viata personala si dorinta unui elev de a fuma (in afara incintei, in timpul pauzei - deci in afara orelor de curs, in timpul liber al elevului) sau nu, plimbatul, mersul dupa mancare proaspata si ieftina, intalnirea cu prietenii sau parintii in afara incintei cu a sechestra un liceu intreg. De ce nu se poate purta o discutie rationala? De ce nu se poate sa ne oprim din a fi niste ziduri imorale si ipocrite? Ce poate sa faca un pusti, in anul 2014, in situatia asta?", este postarea care circulă în aceste zile pe reţeaua de socializare.

CONDUCEREA LICEULUI: "Nu există dovezi clare. Aş putea foarte uşor să suspectez alte lucruri"

De partea cealaltă, conducerea liceului nu pare să cedeze presiunilor venite din partea elevilor. Directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani, Cristina Chiriac, spune că, înainte de a se provoca un asemenea scandal, firesc era ca elevii să sesizeze neregulile constatate.

"Vineri, în data de 19 septembrie, mi s-a adus la cunoştinţă atât mie, cât şi consilierului educativ şi directorului adjunct, că ar fi o problemă cu un corn cumpărat de unul dintre elevi. Eu nu am văzut acel corn, deşi am fost în şcoală tot colectivul, elevii au spus că au făcut fotografii, dar nu am dovezi. Este curios că a apărut această discuţie în mijlocul scandalului cu porţile. Dacă ar fi mâncarea foarte rea de ce nu au sesizat elevii până acum sau că preţurile sunt ridicate, de care eu nici nu ştiu. Noi avem contract cu aceşti agenţi economici de mult timp, nu acum la început de an, niciunul dintre agenţi nu este nou. De ce nu au sesizat elevii că mâncarea ar fi proastă sau nu este conformă cu standardele până acum? Acesta este un lucru curios", a spus Cristina Chiriac, directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani.

Conducerea colegiului spune că dovezile care ar incrimina toate cele sesizate nu au fost prezentate de către elevi. Mai mult, directoarea unităţii şcolare precizează că elevii au la dispoziţie şi o cantină a liceului, unde se poate servi o masă caldă.

"Nu există dovezi clare, nu au venit nici la mine, nici la directorul adjunct cu dovada respectivă. Aş putea foarte uşor să suspectez alte lucruri. Noi am disctat cu agenţii economici, luni dimineaţă le-am atras atenţia să nu existe asemenea probleme. De asemenea, elevii ar putea să mănânce un prânz cald la şcoală, avem cantina de atâta timp, care a fost şi renovată anul acesta în vară. Pot beneficia de nişte condiţii foarte bune, bineînţeles, contracost. Dacă vor, pot să îşi aducă şi pacheţele de acasă. Să aduci acuze este foarte simplu, dar să dovedeşti este mai greu", a spus Cristina Chiriac.

"La celălalt colegiu probabil educaţia şi sistemul de învăţământ sunt pe locul doi"


Singura problemă reală a elevilor, crede directoarea colegiului, ar fi închiderea porţilor, pentru a interzice părăsirea incintei în timpul orelor de curs.

Mai mult, colegiul a ajuns, după cum se plâng şi elevii, bătaia de joc a colegilor lor de la "Laurian", care au postat pe Facebook tot felul de filmuleţe comice, în care cei de la "Eminescu" erau prezentaţi ca într-o închisoare. Cristina Chiriac spune că, în această situaţie, aşteaptă ca directorii Colegiului Naţional "A.T.Laurian" să acţioneze. Pune acest lucru şi pe seama concurenţei dintre cele două licee.

"Se pare că în acest context, pentru că noi am îngrădit ieşirea elevilor în stradă, pentru a preveni nişte accidente, i-a determinat să născocească tot felul de poveşti (n.red., pe elevii colegiului concurent). Aici ar trebui să acţioneze conducerea celuilalt liceu pentru că, culmea este, înseamnă că elevii de acolo au atâta timp şi folosesc telefoanele mobile că probabil educaţia şi sistemul de învăţământ sunt pe locul doi. Pe de altă parte, să nu uităm că cele două licee au fost mereu într-o competiţie. Eu am sperat ca aceasta să fie una constructivă şi să ne rezumăm la rezultatele şcolare", a spus directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

"Nu a ajuns nicio plângere din partea vreunui părinte"

Cristina Chiriac spune, de asemenea, că părinţii nu au făcut nicio sesizare privind măsurile luate de conducerea liceului, dimpotrivă, au venit doar felicitări. Mai mult, crede directorarea colegiului, acest scandal ar fi o repercusiune a faptului că nu le-a aprobat elevilor de clasa a XII-a amenajarea unui loc de fumat în curtea şcolii.

"La mine nu a ajuns nicio plângere din partea vreunui părinte. Foarte mulţi părinţi au felicitat conducerea şcolii pentru măsurile luate pentru că vor să îşi ştie copiii în siguranţă. Măsura este stipulată în regulamentul de ordine interioară, stipulată în ultimele recomandări ale Ministerului Educaţiei de a asigura siguranţa elevilor în şcoală şi au existat foarte multe plângeri, chiar din prima săptămână de şcoală, din partea locatarilor din jurul şcolii cum că elevii îşi petrec timpul acolo şi atunci şcoala trebuie să ia nişte măsuri. Toate aceste nemulţumiri vin ca urmare a faptului că direcţiunea şcolii a respins ideea de a amenaja un loc de fumat la cererea elevilor de clasa a XII-a. Aceasta este repercusiunea. Am avut cerere din partea elevilor de clasa a XII-a", a conchis Cristina Chiriac, director al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani.  
  

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani!

astăzi, 13:40

Zi de doliu în familia interpretului Igor Cuciuc. Singurul lui copil, Andreea, este petrecut pe ultimul drum. Mii de oameni s-au adunat la biserica din incinta Cimitirului Central de pe strada A...

Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge, câți bani vor primi românii!

astăzi, 13:29

Din anul 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru cei care donează sânge va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. Donatorii de sânge vor ...

45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari medici botoșăneni: Academicianul care a combătut malaria în România și Africa!

astăzi, 13:09

Medicul parazitolog Gheorghe O. Lupaşcu, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la 22 martie 1908, la Botoşani. S-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, pe 19 noiembri...