Raportul Medicinei Legale Botoșani în cazul „Alexandra Ivanov”, puternic contestat: „Se încearcă mușamalizarea”

În august se împlinește un an de zile de când Alexandra Ivanov se stingea pe patul Maternității din Botoșani.

Raportul de necropsie realizat la Institutul de Medicină Legală Botoșani în cazul decesului la spital al tinerei Alexandra Ivanov îi dezvinovățește pe medici, dar va fi contestat de Gianina Poroșnicu, avocatul victimei.

Contestația contrazice principalele concluzii ale raportului, familia Ivanov apelând la un expert cu o reputație incontestabilă în domeniul medical.

În esență, specialistul spune că Alexandra putea fi salvată dacă medicii spitalului Botoșani și-ar fi făcut treaba. Expertiza arată nepăsarea doctorilor față de pacientă și pune degetul pe rană: personalul de pe ambulanța care a adus-o la spital a notat în fișă simptomele – febră, greață, vărsături - care ar fi condus spre concluzia că trebuie realizat urgent un chiuretaj, împreună cu demararea tratamentului cu antibiotice. Având această anamneză în față, medicii de la spital au ingnorat-o și au decis să aștepte. Și au așteptat până când tânăra a murit în chinuri.

Raportul IML Botoșani minimalizează vina medicilor

Institutul de Medicină Legală Botoșani a finalizat în aprilie raportul în cazul decesului tinerei Alexandra Ivanov, dar acum documentul se află în faza clarificărilor. Tânăra a murit după 8 ore de chinuri groaznice, în august 2023, ignorată de personalul medical într-un salon al Spitalului Botoșani.

Raportul final al IML Botoșani face o echilibristică subtilă din punct de vedere medical, pregătind disculparea în instanță a medicilor în fața acuzației de omor. Expertiza modifică substanțial orientarea dosarului penal, înclinând spre omorul din culpă.

Diferența de abordare este majoră: pentru omor medicul de gardă Mariana Pitrop poate primi 10-15 ani de închisoare, iar pentru omor din culpă poate primi o pedeapsă cu suspendare, scrie ReporterIS.

Raportul susține că tânăra a decedat din cauze patologice, având la bază mecanisme patologice (adică stare sepsică – infecție generalizată – și embolie cu lichid amniotic). Adică, oricum ar fi murit, cu sau fără intervenția medicilor. Cadrul medical este vinovat doar pentru că nu a introdus două analize de sânge în protocolul de diagnostic și nu a pornit terapia cu antibiotice.

Raportul poate fi contestat, familia s-a adresat deja unui specialist recunoscut în domeniu și solicită refacerea expertizei la IML Iași. Opiniile expertului combat concluziile medicilor legiști de la Botoșani, spunând că lipsa manevrelor medicale și neglijența medicului de gardă au produs direct decesul.

Chiuretajul și antibioticele ar fi salvat viața pacientei

O primă obseservație pertinentă: raportul de necropsie al IML Botoșani nu specifică dacă există o concordanță între diagnosticul de la internare și cel de deces. În diagnosticul pus la sosirea Alexandrei cu ambulanța, expertul a observat că medicii nu au notat sindrom infecțios viral, complicație bacteriană, în vreme ce aceste detalii apar scrise în necropsie.

Expertul spune că că evacuarea fătului mort și chiuretajul ar fi salvat viața pacientei.

În necropsie este notat că oprirea din evoluție a sarcinii a fost de cauză virală, în vreme ce expertul consultat de familie a precizat că oprirea sarcinii nu are o cauză bine definită și aceasta nici nu este importantă. Legistul a scris că argumentul relevant nu este de ce a murit fătul, ci faptul că moartea acestuia acționează imediat asupra organismului mamei. Cu cât intervenția de evacuare este amânată, cu atât crește riscul de embolie cu lichid amniotic. Adică riscul de moarte pentru mamă, care poate fi salvată exclusiv prin chiurteaj.

IML Botoșani mai arată în necropsie că starea infecțioasă era slab indicată de analize, în vreme ce expertul spune clar: exista sindrom infecțios viral urmat de cel bacterian, cu debut de maxim câteva zile.

Citește materialul complet pe ReporterIS...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...