33 de angajați din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani și 7 salariați ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani au încetat, marți, activitatea timp de două ore, și au protestat în fața APM.
Oamenii și-au manifestat în acest mod nemulțumirea vizavi de inechitățile salariale din sectorul bugetar, ei având aceleaşi salarii ca în anul 2009, în condițiile în care colegii lor din aceeaşi familie ocupaţională au beneficiat de majorări salariale substanțiale.
"La nivelul Ministerului Mediului, per total, salariile sunt la nivelul anului 2009, mai puțin al 13-lea salariu și prima de vacanță. Avem doi ani de zile de când ne luptăm să obținem măcar o majorare decentă. Suntem la limita dintre supraviețuire și la acest moment veniturile noastre sunt egale cu datoriile noastre. Nu mai avem nicio cale de comunicare cu Ministerul și cu Agenția Națională decât a protestelor. Am epuizat toate celelalte căi. Am făcut adrese scrise, nenumărate discuții, nu am reușit niciodată să obținem decât promisiuni care s-au dovedit a fi minciuni pentru că avem aceleași salarii din 2009. Noi am cerut o majorare de salarii de 50% din SGG. Asta înseamnă la brut un 700-800 de lei per angajat și aici mă refer la angajatul ajuns în funcție maximă de consilier superior", a precizat Loredana Burlacu, consilier juridic în cadrul APM Botoșani.
La ora actuală salariul maxim pentru un post de execuție la APM Botoșani este de 2.100 lei net, șefii de servicii au 2.800 lei, iar directorul are o leafă de 3.100 lei net. Angajații celor două instituții amenință cu grevă și declanșarea conflictului de muncă, care ar duce la încetarea activității.
"Domnul director are salariul de infirmier în Spitalul Județean. Nu ne comparăm cu niciun sistem, suntem doar 1.845 de oameni la nivel național și clar nu avem importanță pentru niciuna dintre puterile politice (..) O să blocăm actele de reglementare, Garda va bloca controalele, și odată cu blocarea actelor de reglementare vom bloca fondurile europene pentru că actul de închidere a fondurilor europene se închide la APM. Atunci nu o să mai plângem noi, o să plângă alții pentru noi. Nu se mai poate, e ultima speranță", a mai spus Loredana Burlacu.