Reprezentanţii APM atrag atenţia asupra necesităţii protejării păsărilor migratoare
BOTOSANI

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani desfăşoară, în aceste zile, o serie de activităţi de destinate marcării, în preajma zilei de 10 mai, a “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”.

Tema din acest an, „Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”, subliniază interdependența dintre oameni și păsările migratoare. Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai biodiversităţii şi schimbărilor climatice.

Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primăvara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru  reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna in România.

Păsările migratoare sunt  deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităților antropice nesustenabile. De-a lungul rutelor de migrație, locurile de popas sunt vitale pentru hrana și odihna păsărilor. Anual, milioane de păsări dispar datorită braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor  de cuibărire și de hrănire. Din aceste motive, respectarea legislației specifice pentru protejarea păsărilor, este imperios necesară.

Dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Pe lângă concursul de desene cu tema „Protejaţi păsările migratoare”, aflat în etapa de jurizare a lucrărilor, vom efectua o acţiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice din situl Natura 2000 “Mlaștina Iezer Dorohoi” şi vom transmite materiale informative cu privire la importanța protejării păsărilor migratoare.”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.

In judetul Botoșani, în ariile de protecție specială avifaunistică, există 43 de specii de păsări  migratoare protejate, cum ar fi: cormoranul mic, stârcul roșu, barza neagră, rața sulițar, ferestrașul mic, crestețul cenușiu, lebăda, sitarul de mal. De asemenea, de-a lungul raului Prut si a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrare a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un jandarm s-a împușcat în cap chiar în sediul instituției, la Vatra Dornei. Subofițerul a murit pe loc!

astăzi, 10:07

Un jandarm care lucra la Detașamentul din Vatra Dornei s-a sinucis, joi dimineață, 3 aprilie, în sediul instituției. Din primele informații, subofițerul Constantin Olari, în vâ...

Un român a murit într-o mare gară din Italia. S-a prăbușit la pământ sub privirile îngrozite ale pasagerilor!

astăzi, 09:46

Un incident tragic a avut loc luni, 31 martie, în jurul orei 16:30, la Gara Termini din Roma, cea mai aglomerată gară feroviară din capitala Italiei. Un bărbat în vârstă de 5...

ISJ Botoșani: S-a modificat calendarul pentru simulare județeană Evaluare Națională. Vezi când au loc probele pentru elevi!

astăzi, 09:42

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al cele...