Protest al fermierilor botosaneni-FOTO

Protest al fermierilor botosaneni-FOTO
Mai multi fermieri din judet au mers, astazi, la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, pentru a cere socoteala conducerii, nemultumiti ca nici pana la aceasta data nu si-au primit subventiile in zootehnie.

Toata aceasta situatie a fost generata in urma unui control al Curtii de Conturi, constatandu-se ca peste 1.000 de fermieri din judet au incasat in mod necuveint subventiile in zootehnie, pe anul 2008, acestia inregistrand datorii la bugetul local sau la bugetul de stat, la data depunerii solicitarii in vederea obtinerii ajutorului financiar.

In consecinta, platile catre fermierii cu datorii au fost sistate, chiar daca unii inregistrau debite de cativa zeci de lei, pe care intre timp i-au platit. APIA a contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, de sistare a platilor catre fermieri, insa pana cand instanta nu se va pronunta, crescatorii de animale nu pot incasa subventiile. Revoltati, oamenii vor sa isi faca dreptate.

“Am de luat subventie vreo 25.000 de lei pentru oi, nu am primit niciun ban pana acum. Stiind ca am de primit bani m-am imprumutat de la altii, sa imi iau hrana la animale, dar nu am mai putut sa dau inapoi, ca nu am de unde. Subventia nu ne-o da. Avem o luna de zile de cand umblam la domnul director de la APIA si ne poarta de pe o zi pe alta. Azi ne spune una, maine ne spune alta. Spune ca nu ne da Curtea de Conturi banii. Am mers la Curtea de Conturi si ne-au spus clar ca nu e vina lor, ca vina e in curtea celor de la APIA. Azi am fost iar la directorul Manole si ne-a zis sa mergem unde vrem. In toate judetele de o luna si ceva s-au dat banii, numai la noi nu", a spus Adrian Sauciuc, crescator de animale din Ungureni

“Din cauza subventiilor stam si pierdem timpul. Avem datorii, avem credite si directorul ne-a blocat banii. De la Curtea de Conturi spune sa ne dea drumul, de aici nu vrea sa ne dea drumul. Directorul de la APIA ne-a trimis acasa si a spus sa revenim peste o saptamana, ca el a facut demersuri la Bucuresti", a spus si Traian Vasilache din Curtesti.







Fermierii au ajuns si la usa prefectului, care le-a promis ca ii va sprijin, aceasta situatie inregistrandu-se si in alte judete ale tarii, nu numai la Botosani.

“Stiu despre ce este vorba, inca de cand a intervenit controlul Curtii de Conturi. Umbla vorba ca numai in judetul Botosani se intampla asa si am sunat la prefectul de Suceava si acolo este o speta similara. Mai mult, incurajator pentru fermieri este ca unii au castigat in instanta. Am cerut sa imi trimita hotararile judecatoresti astfel incat sa le fie de folos, ca fiind autoritate de lucru in procesul care are loc intre APIA si Curtea de Conturi. O sa iau legatura cu directorul general de la APIA sa vedem exact care este situatia. O sa ii cer domnului Manole sa solicite Tribunalului Botosani unnou termen, ca se clarifice mai repede situatia", a declarat prefectul Cristian Roman.

In cazul in care sentinta instantei va fi in defavoarea fermierilor, acestia nu vor mai primi suvbentii timp de trei ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
27

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
126

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
68

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...