Programul „Rabla pentru tractoare”, operațional până pe 31 martie 2025: Condiții de aplicare!

Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.

„Am decis ca în Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanțare”, a anunțat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să își modernizeze echipamentele agricole.

„E acel program prin care încurajăm fermierii și tinerii fermieri să devină mai prietenoși cu mediul, însă în același timp să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a mai subliniat demnitarul.

Ghidul de finanțare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanțarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer și nu de către ei înșiși. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare”, a explicat ministrul.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și se oblige să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri, se precizează pe pagina Ministerului Mediului.

Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism și nu se ține cont de vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulți fermieri, nu de mai puțini”, a declarat Mircea Fechet.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani: Încă o noapte cu temperaturi extreme. Respectați recomandările!

astăzi, 19:17

Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă. Pentru a preveni incendiile, ISU recomandă respectarea următoarelor recomandări: - verificați sobele, can...

Doliu în Educație: Un profesor iubit de elevi, dintr-un liceu din județ, a trecut în neființă!

astăzi, 18:35

Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic  „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona regretă trecerea la cele veșnice a fostului coleg: „Cu profundă tristețe a...

Dar din dar pentru botoșăneni de toate vârstele, la Casa „Irina” din Botoșani: „La mine nu mă mai gândesc, ci doar la el, să-i asigur cele necesare!”

astăzi, 18:00

Au venit și mame care au mai mulți copii sau cu copii cu grave probleme de sănătate. Oameni în vârstă au venit și și-au ales haine călduroase, de care s-au bucurat tare mult, iar c...