Programul „Rabla pentru tractoare”, operațional până pe 31 martie 2025: Condiții de aplicare!

Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.

„Am decis ca în Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanțare”, a anunțat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să își modernizeze echipamentele agricole.

„E acel program prin care încurajăm fermierii și tinerii fermieri să devină mai prietenoși cu mediul, însă în același timp să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a mai subliniat demnitarul.

 

Ghidul de finanțare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanțarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer și nu de către ei înșiși. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare”, a explicat ministrul.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și se oblige să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri, se precizează pe pagina Ministerului Mediului.

Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism și nu se ține cont de vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulți fermieri, nu de mai puțini”, a declarat Mircea Fechet.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident cumplit în Suceava: O femeie de 23 de ani a murit, iar un copil de 4 ani a fost transportat la spital! (Foto)

astăzi, 16:41

Un accident mortal a avut loc, luni după-amiază, pe raza localității Forăști, din județul Suceava. Doi pietoni, o femeie și un copil, au fost acroșați de un autoturism. Intervin pompierii...

Bucurie pentru mai multe familii botoșănene: Copii născuți în noaptea Învierii și duminica Paștelui!

astăzi, 16:00

Mai multe familii din județul Botoșani au avut parte de bucurii chiar în preajma sărbătorilor Pascale. În Sâmbăta Mare s-au născut cinci copii, dintre care trei fetițe și ...

Când va fi condus pe ultimul drum Tudor Ștefan, copilul de nici doi ani care s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 15:20

Tudor Ștefan a trăit mai puțin de doi ani. Dincolo de suferința trupească a pruncului, fiecare zâmbet, fiecare râs, fiecare moment petrecut împreună cu părinții se transform...