Profesorii ies in strada si ameninta cu greva generala

Profesorii ies in strada si ameninta cu greva generala
Peste 10.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant sunt asteptati sa protesteze, miercuri, in Capitala, printr-un miting la Guvern si un mars pana la Palatul Parlamentului.

 Principala lor revendicare este alocarea a sase procente din PIB pentru educatie.

 "Daca si dupa aceasta ampla actiune vom fi tratati cu aceeasi ignoranta, dascalii vor fi nevoiti sa inchida scolile", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

 In 30 octombrie, dupa ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si USL, reprezentantii federatiei au anuntat ca actiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernantilor impinge profesorii spre protestul final - greva generala.

 Si sindicalistii federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" au protestat in Bucuresti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Ce vor profesorii

 Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

 De asemenea, sindicalistii cer modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa duca la cresterea calitatii actului de instructie si educatie si a gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor.

 Sindicalistii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.

 "Aceasta este singura solutie pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica", sustin reprezentantii FSLI.

 Acestia au mai aratat ca se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, avand in vedere faptul ca actualele venituri ale acestei categorii de salariati "le permit un trai sub limita de subzistenta".

 Sindicalistii mai cer depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici.

 De asemenea, FSLI mai cere regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Te plimbi prin parc? Atenție la păsările ocrotite de lege. Ce facem cu un ciuf de pădure căzut din cuib! (Foto, Video)

astăzi, 11:26
7

În perioada primăverii, când puii de ciuf încep primele lecții de zbor, se întâmplă des ca aceștia să cadă pe pământ.Uneori se rănesc, astfel că este n...

Programul complet pentru Zilele Municipiului Botoșani, când urcă pe scenă Carla`s Dreams și Ștefan Bănică!

astăzi, 11:18
59

Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 9 mai, începând cu ora 18:00. Botoșănenii și nu doar se pot bucura de street food, parc de distracții și muzică în aer lib...

Au început pregătirile pentru a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari la Botoșani!

astăzi, 10:52
54

În perioada 10 – 12 mai, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Jude...