Profesorii ar putea declansa miscari spontane de protest, in toamna

Profesorii ar putea declansa miscari spontane de protest, in toamna

AUREL CORNEA
RTV

Profesorii ar putea declansa, din toamna, miscari de protest spontane, a avertizat luni, Aurel Cornea, presedintele FSLI.

"Am mai atentionat faptul ca, la ora actuala, exista riscul ca in septembrie sau octombrie sa asistam la miscari spontane, ceea ce este un risc imens pentru buna desfasurare a anului scolar viitor. Cred ca Guvernul ar trebui sa se aseze la masa negocierilor si sa accepte deblocarea situatiei", a spus Cornea.

Sindicalistul s-a declarat nemultumit de reducerile bugetare operate de Guvernul Boc.

"S-a taiat si un miliard de lei de la investiii, ceea ce va face ca o serie de firme mici si mijlocii sa intre in faliment. In plus, trebuie sa ne asteptam la cresterea ratei somajului, a ratei inflatiei. Suntem in discutii cu dl ministru sa vedem cum a putut accepta reducerile salariilor angajatilor din invatamant", a precizat Aurel Cornea, luni.

Profesorii si-au incasat deja salariile pe iulie si august, perioada concediului, dar inceputul anului scolar va veni pentru ei cu salarii reduse cu 25%.

"De exemplu, un profesor debutant cu studii superioare avea, cu tot cu salariul de merit, in 2009, 938 de lei net. Acum va ajunge la 618 lei. Un profesor cu peste 25 de ani vechime si gradul I care avea in 2009 un salariu net de 1.891 lei, va ramane cu 1.239 de lei", a explicat, recent, secretarul general al Federatiei Sindicatelor libere din Invatamant, Liviu Pop.

Guvernul a mai decis, la 28 iulie, ca numarul total de posturi din structurile de tineret si sport ale Ministerului Educatiei sa fie redus cu 25%, de la 4.765 la 1.239 functii in organigrame, prin fuziunea directiilor judetene pentru sport si tineret, precum si restructurarea Autoritatii Nationale pentru Sport (ANS).

Economiile rezultate sunt estimate la 9 milioane lei, pentru acest an, si 27,5 milioane lei pe parcursul unui intreg an. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
11

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
32

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
84

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...