PROBLEME la reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu! "Trebuie să depăşim acest moment psihologic"

Situaţie delicată la Teatrul Mihai Eminescu, aflat în plin proces de reabilitare şi modernizare!

Pe măsură ce muncitorii au avansat cu lucrările, au apărut o serie de aspecte care nu au fost prevăzute în proiectarea iniţială, iar acum pentru ca ADR Nord-Est să dea în continuare bani europeni pentru acest proiect trebuie să se facă o nouă reproiectare pe partea unde au fost depistate probleme, iar costurile cu aceste noi lucrări vor trebui suportate de municipalitate.

Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu, a precizat că vor trebui făcute lucrări mai ample la partea de structură de rezistenţă, care va trebui adaptată la zilele noastre, vechea structură a clădirii fiind una clasică, fără prea multe elemente.

“Pe măsură ce s-au decopertat anumite zone care altminteri erau imposibil de cercetat atunci când s-au făcut studiile iniţiale asupra stadiului în care se află clădirea au apărut probleme foarte serioase privind structura de rezistenţă a clădirii. Aceste lucrări erau de bănuit la o construcţie care are 100 de ani dar nu că vor avea chiar aceste proporţii. S- a impus o reproiectare a unei structuri de rezistenţă care înseamnă o parte a lucrărilor diferite de ceea ce s-a proiectat iniţial. Cineva trebuie să îşi însuşească această parte de reproiectare, acel cineva fiind Executivul şi Consiliul Municipal. S-au făcut îndelung cercetări, cu specialişti în materie de rezistenţă a construcţiilor şi s-a ajuns la această concluzie, că trebuie însuşit acest lucru. ADR Piatra-Neamţ a condiţionat în continuare eliberarea tranşelor din fondurile europene de realizarea cu resurse proprii financiare a acestei structuri de rezistenţă", a declarat Traian Apetrei.

Acesta a precizat că în data de 24 iunie va avea loc o întâlnire cu toţi factorii implicaţi şi speră să se găsească o soluţie, în caz contrar costurile cu întreg proiectul vor trebui suportate de municipalitate. Apetrei spune că dacă s-ar ajunge într-o astfel de situaţie, ar fi una unică în ţară.

“Ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea care este implicată că numaidecât dacă am plăti aceste costuri sunt infinit mai mici decât situaţia în care doar cu resurse locale va trebui să facem teatrul din nou. Va trebui să plătim şi ceea ce s-a decontat deja din bani europeni. Dacă vom depăşi acest moment psihologic, trebuie ca proiectantul general doar să îşi însuşească această lucrare. Dacă vor fi în incapacitatea de folosi banii europeni va fi un caz unic în ţară", a conchis Apetrei.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 5 milioane de lei, finanţarea fiind de la Uniunea Europeană. Termenul de finalizare este 24 decembrie, dar acesta va fi depăşit, din cauza lucrărilor suplimentare apărute.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ajutoare de încălzire acordate de stat pentru locuitorii din Botoșani: Ce documente sunt necesare!

astăzi, 20:30

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili so...

O unitate sanitară din Botoșani angajează medici: Lista locurilor de muncă vacante a AJOFM!

astăzi, 20:00

Se caută spre angajare un medic rezident și un medic specialist, absolvenți de studii universitare. Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Oferta este ...

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

astăzi, 19:10

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...