Problema Antenelor nu este doar sediul, ci una mult mai gravă!

Grivco SA şi TV Antena 1 SA au împrumutat prin două credite, luate în 2008, 46 milioane euro pentru care au fost gajate terenuri şi clădiri, cele mai valoroase fiind sediul Grivco - acelaşi cu al Antena TV Group SA - şi cel al Antena 3 SA. Confiscarea lor de către stat pune instituţia creditoare în situaţia de a cere alte bunuri drept gajuri. În lipsa unor ipoteci îndestulătoare, banca va lua noi măsuri, cea mai drastică putând fi introducerea unei cereri de insolvenţă. În acelaşi timp, asocierea posturilor tv cu infracţiuni financiare grave i-ar putea determina pe publicitari să nu mai încheie noi contracte.

Situaţia financiară a grupului de media patronat de familia Voiculescu, din care fac parte, în principal, Antena1, Antena3, Euforia TV, Antena Stars, operate printr-un grup de firme - cele mai mari fiind Antena TV Group SA, Antena 3 SA -, ar putea fi grav afectată nu doar de confiscarea sediilor de către stat, ci mai ales de obligaţia de a aduce noi garanţii pentru creditele luate în urmă cu şase ani. Împrumutaţii sunt companiile Grivco SA şi TV Antena 1 SA. Aceasta din urmă a fost radiată acum patru ani, conform datelor Ministerului de Finanţe.

În acest context, banca va face toate demersurile pentru a-şi recupera sumele împrumutate. Procedurile depind de clauzele contractuale specifice şi de reglementările generale ale băncii, dacă nu există prevederi exprese pentru astfel de situaţii în contract. În cel mai negru scenariu, ultima măsură pe care ar putea-o lua banca ar fi cererea de intrare în insolvenţa.

"Trecerea imobilelor în proprietatea statului înseamnă anularea ipotecilor. Dacă există supragaranţii, în baza fidejusiunilor, cum ar fi asigurare de neplata creditului, bilete la ordin emise de companii sau persoane fizice, scrisoare de garanţie etc, banca le va putea executa. Însă dacă nu există sau nu sunt îndestulătoare, atunci va încerca să execute debitorii, inclusiv persoanele fizice implicate - pentru că trebuie spus că, în astfel de situaţii membrii majoritari ai AGA semnează alături de persoanele juridice care iau creditul. Dacă banca va fi în pană de opţiuni va ajunge să pună presiune şi prin cererea de intrare în insolvenţă", explică avocatul şi practicianul în insolvenţă Dumitru Dobrev.

"Statul are un drept primordial. Chiar dacă bunurile imobile, clădiri şi terenuri, erau puse gaj, statul are voie să le confişte, iar banca, deşi este creditor, nu se poate opune. În aceste condiţii banca poate cere alte garanţii. În cazul în care nu există suficiente garanţii care să acopere suma, poate să declare creditul exigibil, apoi restant. În caz extrem poate ajunge credit neperformant care să fie restructurat. În acest caz, ultima măsură pe care o poate lua banca este cererea de intrare în insolvenţă a debitorului, dar, de regulă, nu are interes să se ajungă până acolo, ci să-şi recupereze împrumuturile acordate", arată Dragoş Cabat, Managing Partner Risco, fost bancher.

Citeste material complet, pe Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Caz revoltător: Un tânăr din Botoșani, cu arsuri grave, a fost refuzat de marile spitale din țară!

astăzi, 15:08

Tânărul a ajuns în stare critică după un accident casnic, în urma căruia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. În prezent, el este la Spitalul Județean de Urgen...

(P) Cum îi explici copilului tău importanța îngrijrii corecte a dinților?

astăzi, 13:37

Îngrijirea dinților este un aspect esențial al sănătății generale, iar ca părinte este important să îți înveți copilul de mic importanța acestui obicei zilnic. A explica u...

14 în cursa pentru președinte! Ei sunt candidații care ne cer votul în primul tur!

astăzi, 12:52

Biroul Electoral Central a stabilit, joi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Tragerea la sorţi a fost efectuată în prezenţa memb...