Primarii și șefii de consilii județene care lucrează cu bani europeni vor putea primi indemnizații mai mari cu 50%

Primarii și șefii de consilii județene care lucrează cu bani europeni vor putea primi indemnizații mai mari cu 50%

Președinții sau vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii ori viceprimarii localităților care se ocupă de proiecte finanțate din fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună, potrivit unui proiect de ordonanță aprobat în ședința de azi a Executivului.

„Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență se majorează cu până la 50%”, apare, concret, în proiectul de OG de la Guvern, conform AvocatNet.ro.

În prezent, Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice stabilește că președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii și viceprimarii unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de indemnizații lunare majorate cu până la 25%.

De acest spor nu beneficiază toți primarii din România, ci se poate pune problema acordării acestui spor doar dacă există contracte de finanțare încheiate pentru proiecte pe care le implementează. În plus, sporul acordat acestora este în legătură directă cu o serie de indicatori de performanță.

Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, „la acești indicatori de performanță lucrăm în prezent. Analizăm posibilitatea ca numărul de contracte de finanțare încheiate, valoarea contractelor de finanțare încheiate și tipul de proiecte, nu este totuna dacă, să zicem, o primărie accesează fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacității administrative față de o altă primărie, să zicem, care gestionează proiecte de investiții în infrastructură, e o mare diferență între cele două categorii de proiecte, și analizăm ca acest spor să fie corelat cu indicatorii de performanță”.

Prin stimularea financiară a personalului ce e implicat în implementarea unor proiecte, potrivit inițiatorilor, se face atragerea şi menţinerea specialiştilor în implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și/ sau fonduri externe rambursabile.

În aceeași notă, nu mai departe de noiembrie 2022, Guvernul a stabilit că personalul din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv acorduri de împrumut aprobate de Parlament, dar și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență poate beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
757

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
72

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
297

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...