Primarii și parlamentarii găsiți în conflict de interese își vor păstra mandatele

Modificări importante în privința conflictelor de interese și incompatibilităților aleșilor au fost votate luni în Camera Deputaților, iar efectele acestora vor fi numai în avantajul celor găsiți cu probleme de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Mai exact, vom ajunge în situația în care cele constate de ANI să nu mai aibă relevanță pentru primari și parlamentari, de exemplu, iar unii dintre cei care ocupă funcții și demnități publice în prezent să continue să le ocupe fără probleme. Aceeași propunere votată de deputați luni prevede și încetarea de drept a interdicțiilor dispuse de ANI în perioada 2007-2013.
 
Dacă un primar sau un parlamentar a fost găsit de ANI în conflict de interese/incompatibilitate într-un mandat trecut, interdicțiile impuse ca urmare a acestui fapt nu vor mai avea, în unele cazuri, nicio relevanță. Deputații au votat luni câteva modificări care îi vor scăpa practic de griji pe unii dintre aceștia în viitorul apropiat. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 are nevoie însă de votul decisiv al Senatului pentru a se aplica, dar și de aprobarea șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
"Persoana eliberată sau destituită din funcție (...) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi (Legea nr. 176/2010 - n.red.), cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă (adică pentru care a fost ales - n.red.), nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate", scrie în propunerea votată luni de deputați.
 
Față de forma actuală a textului propus pentru modificare, există o mare diferență: a dispărut precizarea că dacă persoana respectivă nu se mai găsește într-o funcție sau o demnitate publică, interdicția aceasta de trei ani operează de la data când se stabilește definitiv că respectivul a avut o problemă cu legea. Apoi, deputații au adăugat în text mențiunea că interdicția funcționează de la încetarea de drept a mandatului "în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate".
 
Mai simplu, lucrurile vor sta în felul următor: dacă primarul X, actualmente în funcție, e găsit astăzi de către ANI în conflict de interese în perioada 2010-2014, când era tot primar, interdicția aceea de a mai ocupa o funcție pe perioada a trei ani nu va mai avea nicio aplicare, pentru că deja ne găsim la finalul lui 2017. Prin urmare, primarul va rămâne în continuare în funcție, fără probleme care să decurgă din faptul că a fost găsit într-o situație care nu mergea mână-n mână cu legea, într-un mandat trecut.
 
În fine, aceasta nu ar fi singura chestiune votată ieri de deputați. Aceștia au mai votat și pentru rămânerea fără efecte a interdicțiilor aplicate deputaților și senatorilor de către ANI în perioada 2007-2013.
 
Conducerea ANI se arată îngrijorată de aceste chestiuni, așa cum aflăm azi de la Digi24. "Noi vom fi în imposibilitatea să mai aplicăm sancţiuni pentru incompabilităţi şi conflicte de interese. Interdicţia aplicabilă pentru incompabilităţi şi conflicte, dacă această propunere va trece, va fi o raritate în viitor, iar aceasta este o realitate de care ne vom lovi cu toţii", a declarat Bogdan Stan, președintele ANI.
 
Atenție! Propunerea legislativă privind conflictele de interese și incompatibilitățile aleșilor NU se aplică momentan. Aceasta trebuie adoptată de Senat, promulgată prin decret de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI