Directia de Sanatata Publica (DSP) Suceava verifica activitatea a doua unitati de prelucrare a laptelui din judet. Ambele apartin grupului Lactalis.
Actiunea inspectorilor sanitari se desfasoara pe fondul aparitiei alertei de infestare cu bacteria salmonella enterica a mai multor formule de lapte praf produse in unitatile companiei din vestul Frantei.
Seful DSP Suceava, Sebastian Jureschi, a precizat ca verificarile nu suporta amanare.
"In judetul nostru avem doua fabrici: Albalact care face parte din grupul Lactalis de la Campulung si Dorna Lactate. Azi (marti- n.red.) ma deplasez si la Campulung si la Vatra Dornei. Telefonic am luat legatura ieri (luni - n.red.) cu ambele fabrici si mi-au spus ca la Dorna nu exista deloc lapte praf, iar la Campulung Albalact doar ambaleaza lapte praf provenit din Germania, Polonia si Irlanda, nicidecum din Franta", a spus Jureschi, citat de ziare.com.
Inspectorul sef al Serviciului Control in Sanatate Publica din cadrul DSP Suceava, dr. Florin Sadean, a precizat ca nu s-a primit nicio notificare privind existenta unor produse infestate sau a unor imbolnaviri. Totusi, Ministerul Sanatatii s-a autosesizat si a dispus verificari.
Romania nu se afla pe lista statelor care au primit lapte praf infestat cu Salmonella Enterica, a informat marti Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Si ministrul Agriculturii, Petre Daea, daduse asigurari luni ca, daca ar fi fost vreo problema, un sistem rapid de alerta intra automat in functiune si in cateva minute stia toata Europa ce se intampla in Romania.
Potrivit Reuters, Directia Generala pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF) din Franta a interzis vanzarea si a cerut retragerea de pe piata a unor formule de lapte praf produse de Lactalis. Produsele periculoase urmau sa fie exportate in Europa, Africa si Asia, dar si in Romania, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia si Peru.