Preţurile la apă şi canal, considerate exagerate de consilierii judeţeni! Va fi făcută o nouă majorare!

Noile tarife pentru serviciile de apă şi canal, ce ar trebui operate din luna iulie a acestui an, au stârnit nemulţumirea mai multor consilieri judeţeni, care au atras atenţia în cadrul şedinţei ordinare de astăzi că preţurile pentru aceste servicii oferite de Nova Apaserv sunt prea mari şi ar putea determina mai mulţi consumatori, mai ales din judeţ, să renunţe la a le mai utiliza.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean a fost un proiect de hotărâre privind aprobarea strategiei tarifare pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare revizuită, prevăzându-se majorarea cu rata inlaţiei, la care se mai adaugă un coeficient de 5%.

Consilierii judeţeni ai PSD au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, motivând că acesta trebuie studiat mai în amănunt, fiind o decizie importantă care trebuie luată.

“Strategia este destul de împovărătoare pentru populaţie. Proiectele care au fost accesate până acum de Consiliul Judeţean, fie din fonduri de preaderare sau postaderare au prevăzut doar indexarea la inflaţie. Noi venim acum cu indexarea la inflaţie şi cu o indexare suplimentară cu toate că am majorat în 2013, 2014 cu 15%  preţul la apă şi cu 70% preţul la canal, iar la vremea respectivă s-a spus că asigură o rentabilitate a societăţii şi se vede în prezent. Această dublă indexare, care este minimă, mi se pare exagerată, este mult prea mare. În martie, aţi supus spre aprobare o hotărâre prin care se solicita aprobarea pierderilor care să fie incluse în preţul de cost. Nu am mai revenit asupra ei şi nici nu o avem aprobată. Practic, la ora asta societatea Nova Apaserv practică un preţ nelegal", a atras atenţia consilierul judeţean Dorin Ciuştea, care a mai spus că efectul creşterii preţurilor poate fi negativ asupra activităţii societăţii, nu pozitiv, aşa cum se doreşte.

La rândul său, social-democratul Gheorghe Vâzdoagă a atenţionat că majorarea tarifului va împovăra consumatorii.

“Noi nu ridicam această problemă dacă preţul la apă nu ar fi devenit un element foarte important în bugetul fiecărei familii şi într-adevăr rezultă clar că în contractul cu BERD-ul se stipulează doar majorarea cu rata inflaţiei. Acest coeficient este suplimentar şi ceea ce mă îngrijorează pe mine şi mai tare este faptul că se spune cel puţin o dată pe an. Preţul acesta la apă îl plăteşte şi cel de la Mitoc, şi de la Manoleasa şi tare mi-e frică de faptul că, luând o asemenea măsură în pripă, să nu blocăm sistemul de apă-canal pentru că oamenii nu vor mai folosi apa, mai ales în zonele foarte sărace", a spus Gheorghe Vâzdoagă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a ţinut să le explice consilierilor judeţeni ce se poate întâmpla, dacă nu vor fi majorate aceste tarife, asumate prin contractul de finanţare pentru proiectul privind reţeaua de apă şi canal implementat la nivelul judeţului.

“Nu noi ne dorim să creştem aceste preţuri. Este un angajament foarte clar când am acceptat să implementăm acest program, o dată pe an să mărim preţurile. Noi nu am venit cu o mărire mai mare decât scrie în contractul de finanţare. Problema este că dacă nu vom aproba această mărire finanţatorul poate retrage proiectul pentru că a fost unul dintre angajamentele asumate de noi",  a precizat Florin Ţurcanu.

Într-un final, proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi, urmând a fi supus dezbaterii şi aprobării într-o şedinţă ulterioară.

 

 

Spune-ne opinia ta