Presa americană: Românii nu pot face un film prost

Presa americană: Românii nu pot face un film prost

 RADU MUNTEAN  

"Românii nu pot face un film prost. Parcă ar fi ilegal în ţara lor. Sau, cel puţin, parcă asta nu e în ADN-ul lor", scriu jurnaliştii americani de la LA Times, după ce au vizonat pelicula "Marţi, după Crăciun", regizată de Radu Muntean.

Românii nu pot realiza un film prost deoarece acest lucru nu există în ADN-ul lor, scriu jurnaliştii americani de la cotidianul LA Times, joi, într-o cronică făcută peliculei "Marţi, după Crăciun" a regizorului Radu Muntean, după vizionarea pentru presă de la Cannes.

A doua zi a Festivalului de Film de la Cannes îl va aduce pe covorul roşu pe regizorul român Radu Muntean, cu filmul "Marţi, după Crăciun``. Pelicula va avea două proiecţii în cadrul secţiunii Un Certain Regard.

"Românii nu pot face un film prost. Parcă ar fi ilegal în ţara lor. Sau, cel puţin, parcă asta nu e în ADN-ul lor" - astfel începe articolul publicat de LA Times în cea de-a doua zi a Festivalului de Film de la Cannes.

În ultimii ani, realizatorii de film din micuţa ţară din Europa de Est au ajuns în sudul Franţei în fiecare mai şi au făcut de ruşine pelicule din ţări cu o cultură cinematografică mai mare, scriu jurnaliştii americani. Totul a început cu favoritul criticilor, "Moartea domnului Lăzărescu" în 2006, a continuat anul următor cu drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", care a câştigat Palme d`Or-ul, continuând în 2009 cu "Poliţist, adjectiv" şi "Amintiri din Epoca de Aur", vrednice de a face parte din fenomenul numit noul val cinematografic românesc. "Anul acesta tendinţa continuă şi este chiar mai puternică, cu "Marţi, după Crăciun", o dramă despre infidelitate realizată de regizorul Radu Muntean, care a mai ajuns la Cannes de câteva ori", mai scrie LA Times, conform Realitatea.net.

Jurnaliştii americani au vizionat pelicula, inclusă în secţiunea Un Certain Regard a festivalului, joi, la proiecţia pentru presă."Filmul lui Muntean este remarcabil, o portretizare convingătoare şi emoţionantă a subtilităţilor vieţii moderne şi a căsătoriilor", scrie LA Times.

Pelicula este "populată" de un bărbat căsătorit, în vârstă de 40 de ani, soţia acestuia, serioasă dar înţelegătoare, fiica lor aflată la vârsta adolescenţei şi medicul stomatolog al acesteia, femeia cu care soţul are o aventură. Deşi totul pare comun, spun jurnaliştii americani, geniul cinematografic aduce o poveste pe care cu toţii credem că o cunoaştem deja şi o pune într-o nouă lumină. "Este pur şi simplu captivant, o poveste autentică, filmată stilizat într-un mod distinct, dar care nu atrage atenţia. Iar interpretarea actorilor este demenţială", scriu jurnaliştii de la LA Times. Niciun distribuitor american nu a cumpărat încă pelicula.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
177

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
178

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
258

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...