Datoriile spitalelor vor fi platite de stat, spune ministrul Sanatatii

Spitalele din întreaga ţară au datorii uriaşe către furnizorii de medicamente Ministerul Sănătăţii s-a angajat să achite cu bani de la buget obligaţiile financiare a 300 de unităţi sanitare înainte de transferarea lor către primării. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este incapabilă să plătească datoriile spitalelor. Guvernul le va achita din banii contribuabililor.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri că vor fi plătite toate datoriile spitalelor înainte ca acestea să fie transferate către autorităţile locale, deşi la această oră nu sunt bani în bugetul asigurărilor de sănătate pentru o astfel de măsură. Cseke Attila a divulgat şi sursa de finanţare pe care a găsit-o: Vom plăti datoriile către toate spitalele, nu numai către cele care vor fi transferate la autorităţile locale. Este vorba de 1,3 miliarde de lei care vor veni de la bugetul de stat".

Întrebat de unde anume vor veni aceşti bani, în condiţiile în care la bugetul statului nu sunt bani nici de salarii, Cseke Attila a aruncat pisica în altă curte: "de bugetul statului se ocupă Guvernul, iar Guvernul va găsi soluţii pentru aceste datorii". Numai că un astfel de transfer financiar nu este unul obişnuit, atâta vreme cât spitalele se finanţează doar din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, susţine că datoria de 1,3 miliarde de lei nu poate fi plătită de la bugetul de stat decât dacă se schimbă legea.

Creşte autonomia

"În acest moment, spitalele sunt finanţate de la Casa Naţională de Sănătate şi nu de la bugetul de stat. Pentru ca aceste datorii să fie plătite din acest buget, trebuie să se dea o lege care să prevadă că datoriile spitalelor se plătesc de la bugetul de stat", a declarat Nicolăescu.

Potrivit proiectului privind descentralizarea în sănătate, Ministerul Sănătăţii va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de spitale şi va păstra alte 62. Prin acest transfer se urmăreşte creşterea autonomiei unităţilor medicale din punct de vedere managerial. Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică.

Sursa: Adevarul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
107

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
137

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
212

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...