Premiera in Parlament: Deputati sanctionati financiar pentru vot multiplu

Premiera in Parlament: Deputati sanctionati financiar pentru vot multiplu
Decizia Biroului Permanent de a-i sanctiona pe cei 8 deputati filmati in timp ce votau si pentru colegii lor a fost pusa in aplicare. Nemultumiti de sanctiunile acordate, cei de la Institutul de Politici Publice a decis sa initieze un proiect legislativ.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis marti, 28 februarie, ca cei 8 deputati care au votat in diferite sedinte de plen din 2011, atat cu cartelele proprii cat si cu cele ale unor colegi, au fost sanctionati cu interzicerea participarii la o zi de sedinta de plen, respectiv cu neplata indemnizatiei/diurnelor aferente acesteia, informeaza Institutul de Politici Publice intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Cei 8 parlamentari sanctionati sunt si de la Putere si din Opozitie, respectiv: Gheorghe Ana - PSD, Vasile Berci - PNL, Marius Dugulescu - PDL, Ion Dumitru - PSD, Danut Liga - PDL, Ciprian-Florin Luca - PSD, Valentin Rusu - PDL, Ioan Stan - PSD.

Parlamentarii au avut ghinionul sa fie filmati de mai multi jurnalisti prezenti la sedintele de plen, iar etapele procedurale care au vizat sesizarea BPN al Camerei au fost urmarite cu insistenta de IPP.

"Decizia sanctionarii acestor deputati, venita dupa un lung sir de proceduri, creeaza un precedent deosebit de important cu impact asupra comportamentului parlamentarilor la votul din plen. Totusi, cum IPP considera sanctiunea disproportionat de slaba in raport cu gravitatea faptelor acestor parlamentari, Institutul a elaborat un proiect de lege", se arata in comunicatul IPP.

Proiectul are un articol unic, cu doua aliniate.

"Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori asupra aceleasi propuneri/aceluiasi proiect de lege in plenul uneia dintre Camere, in sedintele de plen reunit sau in sedintele de comisie permanenta, speciala si/sau ancheta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Alin. (2) Tentativa se pedepseste".

Propunerea a fost inaintata liderilor tuturor partidelor parlamentare, dar pana in prezent niciun nu a anuntat un angajament concret in acest sens.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
192

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
391

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
282

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...