Prejudiciu produs de salariati? Vezi ce solutii legale ai la indemana

De multe ori, angajatorii sunt pusi in situatia de a nu putea recupera contravaloarea pagubelor produse de salariati. Din acest motiv, este bine de stiut ca exista cateva masuri care pot fi luate astfel incat angajatorul sa nu fie prejudiciat si sa nu fie nevoit sa treaca cu vederea faptele sau, mai mult decat atat, sa fie in situatia de a incalca prevederi legislative.   

Potrivit art. 254, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.  

Altfel spus, pentru ca un angajat sa poata fi considerat raspunzator trebuie sa fie indeplinite cumulativ mai multe conditii, dupa cum urmeaza:

-persoana care a produs prejudiciul sa aiba calitatea de salariat la angajatorul pagubit, respectiv intre parti (angajat – angajator) sa existe un contract individual de munca care reglementeaza raporturile de munca;

-sa existe un prejudiciu creat in patrimoniul angajatorului;

-sa fie dovedit caracterul ilicit al faptei salariatului, savarsita in legatura cu munca sa;

-sa existe o legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul produs;

-sa fie dovedita vinovatia salariatului.  

In conformitate cu art. 254, alin. (2) din Codul muncii, salariatii nu pot fi considerati raspunzatori in cazul in care pagubele sunt provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.  

Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, in prezent, angajatorul are la indemana urmatoarele modalitati/solutii:

-pe cale amiabila (acordul partilor)

-pe cale judiciara (actiunea in justitie)  

Acordul partilor

Astfel, conform art. 254, alin. (3) din Codul muncii, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
 
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, insa, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Amintim ca, potrivit HG nr. 23/2013, incepand cu 1 iulie 2013 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 800 lei. Drept urmare, in prezent, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare de 4.000 lei.

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca angajatorul nu este obligat sa incerce sa recupereze paguba pe cale amiabila, ci poate actiona salariatul direct pe cale judiciara. Desigur, acest lucru este recomandat in cazul in care angajatorul doreste sa recupereze pagube mai mari de 4.000 lei (limita maxima admisa pe cale amiabila).

Mai precis, recomandat este ca, in momentul in care constata savarsirea unui prejudiciu, anagajatorul sa intocmeasca o nota de constatare si evaluare a pagubelor care s-au produs, avand anexate toate documentele justificative, urmand ca, apoi, sa o aduca la cunostinta salariatului.

In cazul in care salariatul se face vinovat de incalcarea atributiilor de serviciu care au condus la prejudicierea angajatorului si se ajunge la un acord pentru restituirea contravalorii pagubei, atunci acordul partilor trebuie obligatoriu sa fie consemnat in scris, prin semnatura ambelor parti (angajat si angajator). Documentul stampilat si semnat si de catre angajator trebuie, de asemenea, sa fie datat si sa aiba numar de inregistrare dat de catre angajator.



Citeste continurea pe avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție, Cod Galben în Botoșani: Vor fi ploi torențiale, vijelii și va cădea grindină de mici dimensiuni!

astăzi, 11:19

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00. În interv...

Astăzi: A treia zi de protest la Casa de Pensii din Botoșani! „Suntem uniți, nu renunțăm”

astăzi, 10:54

Este a treia zi în care salariații Casei Județene de Pensii din Botoșani protestează în fața instituției. Prima dată au declanșat acțiunea de protest spontan în cursul zi...

(P) De ce devine România o locație atractivă pentru centrele de date?

astăzi, 10:40

România începe să fie văzută, din ce în ce mai mult, ca o locație propice pentru investițiile în centre de date - atât pentru Europa de Est, cât și pentru cea...