Prefectul anuleaza protocolul si schimba foaia: Incep controalele in scoli!

Prefectul anuleaza protocolul si schimba foaia: Incep controalele in scoli!

 Cristian Roman, prefectul judetului Botosani  

Autoritatile retrag oferta catre profesori, care prevedea cate 500 de lei pentru fiecare profesor, in schimb anunta controale drastice in scoli, ISJ si primarii! Verificarile au inceput in aceasta dimineata, chiar la Inspectoratul Scolar Judetean, prefectul Cristian Roman precizand ca directorii unitatilor scolare nu au aparat interesele institutiilor pe care le conduc.

"Am luat decizia de a face o verificare la scolile botosanene, la ordonatorii principali de credite, adica la primarii, si la ISJ, in ceea ce priveste modul in care acestia au intreprins demersurile legale pentru a-si apara interesele institutiilor proprii. In cauza avem ca obiect litigiile de munca. Am facut acest lucru pentru ca cei de la sindicate ne-au inaintat o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, si din ceea ce scrie in hotarare, lucru pe care nu il comentez si il iau ca atare, reiese ca doar CL Botosani si Ministerul Educatiei au depus intampinare si au aparat cauza. Am dispus acest control pentru a vedea exact care sunt motivele pentru care directorii numiti si platiti cu bani publici nu au aparat institutiile pe care le reprezinta", a declarat prefectul cristian Roman.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mentionat faptul ca aceste controale au inceput vineri dimineata si ca a fost solicitata si verificarea relatiilor care exista intre conducatorii sindicatelor si conducatorii institutiilor publice mai sus mentionate, in mod expres respectarea legii sindicatelor, pentru ca, spune Cristian Roman, "am sesizat o anume tensiune in relatiile dintre acestia".

In atentia Institutiei Prefectului intra si unitatile unde s-au dat salarii fara a fi hotarari judecatoresti sau numai in baza ceritificatelor constatatoare.

"Am sustinut atunci, sustin si acum, ca legea trebuie respectata, o hotarare judecatoreasca ce vizeaza dreptul muncii este executorie de la primul termen, insa impresia mea este ca s-a ajuns la aceasta situatie de blocaj si datorita faptului ca s-au facut unele abuzuri in anumite zone", a specificat Cristian Roman.

Totodata, s-au impus verificari la modul in care au fost solicitate fondurile necesare pentru acoperirea salariilor cu 15-33%, sau fara niciun fel de spor.

"Am avut surpriza, in urma unei solicitari catre directorul Directiei de Finante, sa constatam ca banii nu ajungeau oricum. Vom vedea cum s-au croit bugetele, cine a solicitat si cat s-a dat, si daca exista o problema pe plan local sau la Bucuresti. Lucrurile acestea trebuie clarificate pentru ca oamenii nu trebuie tinuti in strada si folositi ca masa de manevra", a completat prefectul judetului Botosani.

La final, Cristian Roman a anuntat ca protocolul propus de autoritati, si refuzat de cadrele didactice, nu mai este valabil.
 
"Anunt in mod public ca protocolul pe care l-am semnat, si a fost maximul ce se putea acorda pe plan local, si-a pierdut valabilitatea", a conchis Cristian Roman, prefectul judetului Botosani.

Controlul a inceput vineri dimineata, la ISJ, termenul de finalizare fiind vinerea viitoare, iar rezultatele vor fi facute publice.



Cadrele didactice participa, in acest moment, la un miting autorizat, in fata Prefecturii Botosani, dupa ce timp de o saptamana au refuzat sa intre la ore. 



 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
13

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...

Elevii încep ultimul modul de cursuri miercuri, 8 mai. Calendarul Evaluărilor Naționale, Bacalaureatului și admiterii la liceu

astăzi, 16:40
78

Cursurile din modulul 5 de școală încep în mijlocul săptămânii, miercuri, 8 mai, și durează până pe 21 iunie 2024. Modulul 5 este cel în care au loc Evaluările Na...

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
301

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...