Aceasta este cea mai înaltă poziție ocupată de un botoșănean în administrația de la Bruxelles. Imediat după primirea confirmării acestei numiri, Ovidiu Portariuc a declarat că prioritatea sa în noua poziție va fi de a promova rolul major pe care îl au municipiile, ca poli de dezvoltare la nivelul regiunilor vizate în strategiile de finanțare ale Uniunii Europene.
Municipiile reprezintă polii de dezvoltare ai unei regiuni. În jurul acestor poli se creează fluxurile de mărfuri, de resurse umane și financiare, care dinamizează dezvoltarea unei întregi regiuni. Stimularea acestor fluxuri trebuie să devină o prioritate în strategiile de dezvoltare regională ale Uniunii Europene. De exemplu, drumul Botoșani-Suceava a creat mai multe oportunități de cooperare economică între cei doi poli de dezvoltare, între municipiul Botoșani și municipiul Suceava. Datorită acestui drum vorbim acum de realizarea unui parc industrial, în zona metropolitană a Botoșaniului, pe traseul către Suceava, proiect care va crea locuri de muncă, venituri economice și, în general dezvoltare pentru această regiune, a declarat Portariuc.
Acesta a adăugat că numirea în această înaltă poziție îi va oferi oportunitatea de a promova interesele municipiului Botoșani la Bruxelles, în special în ceea ce privește alocarea de fonduri europene.
Rolul meu va fi de a reprezenta toate municipiile din România la nivelul Comitetului Regiunilor. Dar asta nu mă împiedică în niciun fel să promovez interesele municipiului Botoșani la acest nivel, inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Și cu siguranță voi face acest lucru, pentru că prioritățile municipiului Botoșani se regăsesc la multe municipii din România,a mai spus primarul.
Comitetul Regiunilor s-a înființat în 1994 și constituie Adunarea reprezentanților regionali și locali din Uniunea Europeană. CoR are 350 de membri – președinți de consilii regionale, primari sau alți aleși locali – din cele 28 de state membre ale Uniunii Eruopene.
Misiunea CoR este de a implica auoritățile regionale și locale în procesul decizional european și de a încuraja astfel o participare mai activă din partea cetățenilor, prin reprezentanții aleși direct de aceștia. CoR propune Comisiei Europene recomandări privind dezvoltarea regională și participă activ la realizarea legislației comunitare în materie de dezvoltare regională.
CoR veghează respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității în politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, astfel încât deciziile să fie adoptate și aplicate la nivelul administrativ cel mai apropiat de cetățeni și care exercită competențele cele mai adecvate pentru implementarea respectivelor decizii.
Comunicat de presă