Ponta şi-a dat demisia din funcţia de premier. Ce se întâmplă cu Guvernul în această situaţie?

Ponta şi-a dat demisia din funcţia de premier. Ce se întâmplă cu Guvernul în această situaţie?
Victor Ponta a anunţat astăzi că şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru al României. În această situaţie, preşedintele României trebuie să desemneze un prim-ministru interimar.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a anunţat astăzi, la Palatul Victoria, că a demisionat din funcţia de premier.

"Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cazul societăţii şi dorinţa -- din nou legitimă -- de a avea responsabilităţi mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă (clubul Colectiv - n. red.). Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi, evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit şi al Guvenului", a declarat Victor Ponta.

Demisia lui Victor Ponta a fost anunţată, în cursul acestei dimineţi, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declaraţie dată la Palatul Parlamentului.

"Am avut astăzi de dimineață o discuţie cu Victor Ponta, am discutat despre situaţia actuală, despre ce s-a întâmplat în zilele trecute şi ce s-a întâmplat aseară (un protest de amploare în Bucureşti în care s-a cerut, printre altele, demisia prim-ministrului - n. red.). Noi ne-am asumat împreună nişte principii la Congres, am stabilit atunci că producem o ruptură totală de trecut, care înseamnă şi o ruptură totală de vechiul model de a face politică. Am stabilit că facem o politică pentru oameni şi a face politică pentru oameni înseamnă că nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Am înţeles că unii parteneri de-ai noştri nu doresc să îşi asume nicio responsabilitate şi nu înţeleg că nu se mai poate face politică rupţi de societate sau de ce cer oamenii. Dacă ei nu-şi asumă, prim-ministrul a hotărât să îşi depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua aşa. O să avem o întâlnire în coaliţie la ora 13:00 cu prim-ministrul, ca să stabilim împreună care este calea de urmat", a declarat Liviu Dragnea.

Ce se întâmplă când prim-ministrul demisionează

În situaţia în care prim-ministrul demisionează, preşedintele României trebuie să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, potrivit prevederilor Constituţiei României. Practic, prim-ministrul interimar îndeplineşte atribuţiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern, arata Avocatnet.ro.

Atunci când prim-ministrul îşi dă demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până când membrii noului Executiv îşi depun jurământul.

Preşedintele României trebuie să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament, se mai arată în legea fundamentală a ţării.

"Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", scrie în actul normativ amintit.

În fine, atât prim-ministrul, cât şi miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului trebuie să depună individual, în faţa preşedintelui ţării, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile tarii, să apar democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenta, unitatea şi integritatea teritorială a României. Asa să-mi ajute Dumnezeu!".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
114

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
141

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
216

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...