Ponta: Medicii de familie vor beneficia de decontări de la CNAS

Medicii de familie şi unităţile medicale care acordă asistenţă ambulatorie vor beneficia de decontări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat marţi premierul Victor Ponta, subliniind că va susţine proiectul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor private din fondurile CNAS.

"Ideea este următoarea: finanţarea din fonduri publice a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă primară şi ambulatorie, adică medicii de familie sunt toţi privaţi şi tot ce înseamnă asistenţă ambulatorie (...) absolut totul rămâne decontat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În momentul în care spui că nu se mai dă nimic la privat este incorect", a spus Victor Ponta, la Realitatea TV, precizând că o notă în acest sens va fi prezentată miercuri, în şedinţa de guvern.

El a mai spus că privaţii care oferă asistenţa medicală de urgenţă vor beneficia de decontări pentru "tot ce înseamnă primul ajutor şi transportul la spital", dar nu şi pentru serviciile ulterioare.

"Asistenţa de urgenţă rămâne la stat. În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, lucrurile stau în felul următor: niciodată cineva care nu are venituri peste medie nu se duce (la spitale private - n.r.) că nu are cei 6.500 diferenţă (exemplul sumei ce trebuie acoperită de pacient în cazul unei naşteri - n.r.) şi atunci săracul finanţează cei 1.500 de lei pentru bogat, dar niciodată nu beneficiază de acel serviciu, că nu va merge într-un spital privat pentru o naştere sau pentru o intervenţie uşoară. Cele mai grele intervenţii şi cele mai costisitoare se fac în spitalele publice (...) Eu nu cred că noi putem în sistemul medical, ca şi la şcoală, să facem concurenţă între privat şi public. Asistenţa şi dreptul la asistenţă publică este un drept universal, pe care îl dăm şi celui care e pensionar, şi celui care are venitul minim, şi celui care nu are niciun venit şi celui cu un venit foarte mare", a explicat Victor Ponta.

În context, premierul a sesizat cazul unei clinici din Bucureşti care, în 2012, a primit mai mulţi bani decât maternitatea de stat Giuleşti, deşi a avut un număr mai mic de naşteri.

"Eu cred că spitale private şi medicină privată faci din bani privaţi, pentru că ai asigurarea privată pe care poţi să o faci, iar dreptul la sănătate este universal, a întărit şeful guvernului subliniind că discriminarea este o greşeală cu care nu este de acord.

El a mai spus că a alocat, în acest an, suma 3,5 miliarde de lei pentru a achita toate datoriile pe care le au spitalele publice pentru medicamente.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu a semnat! Unde va evolua fotbalistul!

astăzi, 16:00

Mai exact din Kazakhstan. ”Am avut o discuție cu el, m-a rugat să-l las să plece”, a spus patronul lui FC Botoșani, Valeriu Iftime, pentru Sport.ro. Din sursele Sport.ro, Eduard Flo...

Mii de botoșăneni îndemnați să îți facă rezerve de apă pentru joi, Nova Apaserv: ”Ne cerem scuze față de abonați!”

astăzi, 15:46

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul M...

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...